Webschool

7 Ontwerp van patroon naar details

Toegankelijk, flexibel en interactief!

In onze Webschool kun je online de jaaropleiding permacultuur (PDC-plus) doen. Het is een mix van theorie en praktijk, van binnen en buiten werken, en er is interactie met de docenten en andere cursisten.

De online jaaropleiding is zeer flexibel. Er zijn geen vaste start- en einddata: je levert je projecten in als je daar klaar voor bent. Vervolgens ontvang je hier feedback op. Rond je alle projecten (opdrachten) met goed gevolg af dan ontvang je je permacultuur-ontwerp-certificaat (PDC-plus), ondertekend door je ervaren permacultuurdocent Maranke Spoor.

Je kunt thuis studeren wanneer jij dat wilt. De online opleiding is hierdoor maximaal inpasbaar in je agenda. En als je even geen zin hebt om hard te studeren, dan kun je terecht in de voorleescorner.
De online jaaropleiding is gebaseerd op onze beproefde jaaropleiding op locatie. Een gestructureerd geheel.

Voor wie is deze cursus?

Deze is volgens goed internationaal gebruik, gericht op iedereen die meer wil leren over permacultuur.
Er zijn praktijkelementen voor buiten en binnen, zo leer je in 6 stappen je eigen permacultuurontwerp te maken.

De permacultuurmodule in de webschool, is een algemene doch grondige kennismaking met permacultuur. Het is de online versie van de jaaropleiding permacultuur (ook wel pdc-plus genoemd, omdat ze wat diverser en langer is dan een pdc).

Oud-cursisten en huidige cursisten hebben dan ook een variëteit aan achtergronden: econoom, huismens, biologiedocent, kunstenaar, akkerbouwer, thuiszorgmedewerker, IT-er, hovenier, grafisch ontwerper, tandarts, veeboer, jurist, landschapsarchitect, verloskundige, natuurbeheerder enzovoort.

Projecten

Voor het praktische buitengedeelte wordt in deze en in toekomstige vervolgopleidingen in de permacultuur-webschool gebruikgemaakt van 3 soorten projecten:

  • Observatieprojecten, waarin je in het landschap je observatie-vaardigheden traint en voorbeelden zoekt van hetgeen je in de cursus geleerd hebt.
  • Ontwerpprojecten, in 6 stappen naar je eigen ontwerp! Op permacultuurwijze efficiënter, productiever, en volhoudbaar.
  • Onderzoeksprojecten, waarin je zaken die specifiek voor jou relevant zijn verder verkent.

Je kunt je eigen project gebruiken voor de ontwerpprojecten, wat de cursus voor jou extra relevant kan maken. Maar dit is zeker niet nodig: je lokale omgeving gebruiken voor je leeronderzoeken kan je eveneens een rijke leerervaring opleveren.

De cursus bestaat uit:

  • Een schat aan informatie om te lezen, kijken en luisteren.
  • Veel praktische activiteiten verwerkt in het lesmateriaal.
  • Literatuurlijstjes per thema voor wie graag meer leest, het meerendeel hiervan kan je inzien in onze transitiebieb.
  • Diverse praktische projecten, waarop je persoonlijke feedback van de docent(en) ontvangt.
  • De voorleescorner.
  • Links naar allerhande aanvullende informatie online.
  • Een forum waar cursisten ideeën en ervaringen kunnen delen, en thematische activiteitenfora.
  • De docent(en) nemen ook deel aan de verschillende fora: je kunt hen hier vragen stellen.

Mensen, kosten en certificering:

  • Docent: Maranke Spoor
  • Assistent-docent: Lucas Brouns
  • Prijs deelname: 500 euro/credits* (Ben je na het jaar niet klaar, dan kan je met nog een jaar verlengen voor slechts 50 euro/credits*).
  • Met certificaat jaaropleiding permacultuur (pdc-plus), in NL en EN, internationaal erkend (zie ook onze pagina veelgestelde vragen)
  • Je kunt een e-mail sturen aan Webschool@PermacultuurOnderwijs.nl om je inschrijving en betaling te bespreken.

Voordelen en nadelen online leren

De door ons overwogen voor- en nadelen van online leren kun je lezen op deze pagina op onze website (klik hier). We raden je ook van harte het eboek “Permacultuur, wat is dat?!” aan, geschreven door Maranke Spoor. Je krijgt het nu gratis bij een inschrijving op onze Seizoenstips (nieuwsbrief) – was je daar al op geabonneerd dan ontving je de link naar het eboek, en anders mag je ons natuurlijk een seintje geven.

Vier seizoenen, op jouw tempo

Deelname aan de online jaaropleiding permacultuur duurt in principe een jaar. Want de online jaaropleiding is net als de jaaropleiding permacultuur op locatie ontworpen om binnen een jaar, waarin je alle seizoenen meemaakt, af te ronden. Heb je de gelegenheid om vlotter naar je certificaat toe te werken, dan is dat in de online jaaropleiding mogelijk. En wil je na dat jaar nog graag blijven dan kan dat ook tegen een onkostenvergoeding van slechts 50 euro/credits* per jaar. Je account van de webschool wordt dan verlengd. Zo kun je op de hoogte bijven, nog vragen stellen, en indien gewenst nieuwe verhalen in de voorleescorner beluisteren.

Al met al is het een gestructureerde manier om vlot permacultuurkennis op te bouwen, en een betaalbare manier om je pdc te behalen.

*) Behalve met euro’s kun je bij Stichting Permacultuur Onderwijs ook betalen met credits binnen Circuit Nederland van STRO. www.CircuitNederland.nl

De docenten in de webschool

Maranke Spoor

Maranke Spoor heeft een grote passie voor natuur en rechtvaardigheid en begon al op jonge leeftijd als tuinier. Op elke plek waar ze woonde zorgde ze al snel voor een eetbare siertuin: op balkon en dakterras, in schooltuin en moestuin. Maranke is opgeleid als jurist, een beroep dat ze o.a. in de vorm van docent recht tot 2010 uitoefende, is initiator van www.weggeefwinkels.nl en sinds 2010 docent permacultuur. In die hoedanigheid verzorgde ze reeds vele opleidingen op het gebied van permacultuur/voeselbossen. Verder is Maranke sinds 2013 voorzitter van Stichting Permacultuur Onderwijs, vertaalde en bewerkte ze samen met haar collega Lucas Brouns Engelstalige permacultuur-literatuur (Herstellende Landbouw van Mark Shepard en Permacultuur in je moestuin van Christopher Shein & Julie Thompson), en is Maranke illustrator en auteur, van ‘Permacultuur, wat is dat?!’

Zie ook: MarankeSpoor.nl/maranke/ om nader kennis te maken

Lucas Brouns

Studeerde Taalbeheersing (Nederlandse Taal- en Letterkunde) met een focus op onderwijs en educatieve teksten. Toen hij in 2001 afstudeerde ging hij op een tuinderij werken, om vervolgens het groene werk en het educatieve werk steeds meer met elkaar te combineren. Hij is sinds de oprichting betrokken bij Stichting Permacultuur Onderwijs, en vertaalde en bewerkte samen met zijn collega Maranke Spoor Engelstalige permacultuur-literatuur (Herstellende Landbouw van Mark Shepard en Permacultuur in je moestuin van Christopher Shein & Julie Thompson).

Zie ook: De pagina ‘Over mij’ op Oefenboerderij.nl (alwaar ook Lucas’ LinkedIn-profiel met cv)

Vragen?

We hebben ook extra informatie geplaatst over deze webschool op onze pagina met veelgestelde vragen. Heb je na het lezen van deze pagina en van het genoemde eboek van Maranke Spoor nog vragen, stuur dan een mailtje aan Webschool (apenstaartje) PermacultuurOnderwijs.nl . Je vragen zijn er meer dan welkom.