Excursie Permacultuur en Voedselbossen

PICT9957_700pxAltijd al willen weten wat Permacultuur is, en wat niet? Deze 1­-daagse basiscursus Permacultuur en Voedselbossen geeft een goed beeld van de uitgangspunten en basisprincipes van Permacultuur, verhelderd met vele voorbeelden uit de praktijk.

Deze introductiedag op zondag 29 november 2015 staat in het teken van voedselbossen. Een voedselbos leent zich goed om de ontwerp-principes van permacultuur uit te leggen. Op het terrein bij Hellevoetsluis waar we deze dag te gast zijn, kunnen we een aantal mogelijkheden van voedselbossen mooi in duidelijke lijnen zien. Een verslag van een introductiedag met een ander thema, Permacultuur in je moestuin, met Maranke Spoor en Lucas Brouns, is te zien op de website van Omslag. En een verslag van een andere excursie op Historyland vind je op PermacultuurNetwerk.

Het doel van Permacultuur is samenwerking tussen de mens en de rest van de natuur, gericht op een lange termijn overleving van het geheel. Duurzaamheid betekent immers kunnen blijven bestaan. De focus van deze dag ligt op een logische toepassing van permacultuur genaamd voedselbossen.

Docenten en locatie

Permacultuurdocent Maranke Spoor verzorgt een groot deel van deze dag voor u (zie hieronder het programma). We zijn te gast op Educatief Centrum Hellevoetsluis (op Voorne-Putten nabij Rotterdam). Dit nieuwe educatief centrum gaat pas volgend jaar open, maar de vormgeving van het landschap is al een paar jaar in volle gang, onder leiding van oud-cursist Sandy van den Ban. Eerder was een groep studenten van Maranke Spoor hier al op excursie in een jaaropleiding permacultuur, en nu organiseren we hier een excursiedag als introductie Permacultuur en Voedselbossen. In het winterseizoen zijn goed de structuren van het landschap te zien.

Praktische informatie

  • Datum: zondag 29 november 2015
  • Kosten p.p.: 60 euro of 60 credits in Circuit Nederland*
  • Lunch: We verzorgen een eenvoudige basislunch (brood en soep). We vinden het leuk als je zelf ook iets meeneemt (potluck) om te delen.
  • Er is ruimte voor 15 deelnemers

*) Bij Stichting Permacultuur Onderwijs kunt u betalen in euro of in credits binnen Circuit Nederland. Zie voor meer informatie hieronder de link onder het kopje Aanmelden.

Historyland_IMG_4820Aanmelden?

Stuurt u een berichtje aan Chantal@nullPermacultuurOnderwijs.nl

En maak de bijdrage van 60 euro over op:
Bank (iban): NL58 RABO 0347 3714 34 (bic: RABONL2U)
Of in credits binnen Circuit Nederland, waar u in de etalage ook deze introductiedag aantreft.

Wenst u een factuur te ontvangen, zet u dat er dan even bij, met uw (bedrijfs)gegevens voor die factuur?

Bij ontvangst van uw betaling bent u ingeschreven voor de dag.

Binnen enkele dagen na betaling ontvangt u een bevestiging. Bijtijds ontvangt u nog een routebeschrijving.

Programma

09:30 Inloop (Aanvang 10:00 uur)

10:00 Introductie

10:30 Wat is permacultuur?

11:30 Koffie/thee

11:45 Observatieoefening individueel (buiten)

12:10 Nabespreken & vragen, buiten bij mooi weer

12:30 Lunch

13:15 Principes van permacultuur

14:00 Rondleiding over het terrein

15:15 Thee

15:30 Voedselbossen en permacultuur

16:30 Vragen en afronding tot 17:15 uur.

Illustratie: Maranke Spoor

Illustratie: Maranke Spoor. Toelichting bij deze illustratie vindt u in Marankes eboek Permacultuur, Wat is dat?! Dit eboek geven we u graag cadeau.