Jaaropleiding permacultuur Amersfoort 2019

Jaaropleiding Permacultuur (pdc-plus) 2019

Op 12 januari 2019 begint onze jaaropleiding permacultuur weer op een goed bereikbare centrale locatie midden in het land, Amersfoort. Wil je je helemaal onderdompelen in permacultuur met een flinke hoeveelheid contact-uren? Dan is deze opleiding wellicht iets voor jou! Als extra bonus krijg je bij deze opleiding volledige toegang tot het gestructureerde lesmateriaal in onze webschool, inclusief de begeleidingsmogelijkheden! Verder zijn er excursies en gastdocenten. Hoofdocent is Maranke Spoor.

 

Hoofddocent Maranke Spoor
maranke@nullPermacultuurOnderwijs.nl
Met Jokerdagen/excursies/gastdocenten

Lesprogramma

Deze jaaropleiding permacultuur bestaat uit 12 lesdagen. Daarnaast zijn er ook 3 joker/excursiedagen die in overleg kunnen worden ingevuld.

Elke lesdag heeft een thema. De eerste dag bestaat uit een inleiding in de permacultuur. In de dagen daarna wordt een specifieker thema uitgediept. Onder aan deze pagina staat het lesrooster waarin wordt beschreven wat de thema’s zijn. Elke lesdag bevat een vragenuur. Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt er geschoven met de theorie- en praktijkonderdelen van de lessen.

Focus
Vaak wordt gevraagd wat de focus van de opleiding is. Dat is een vraag die bij een fenomeen zo breed als een pdc (permaculture design course) lastig te beantwoorden is. Toch kan er natuurlijk wel een indicatie gegeven worden. Ontwerpen van menselijke leefomgevingen is een belangrijke kern, maar tegelijkertijd ook maar een vorm, om met de principes van permacultuur aan de slag te gaan. Systemen ontwerpen die de ontwerpregels van de natuur volgen. Uiteindelijk is het in wezen een startkwalificatie/zwemdiploma op het gebied van ecologisch inzicht (ecoliteracy). Die biedt er zicht op, onderdeel van de oplossing te zijn, principes en wegen gebruikend die de duurzaamheid voorbijstreven om daadwerkelijk herstellend (regeneratief) aan de slag te komen.

“Permaculture is a set of design strategies for making decisions and a set of tools for arriving at sustainable solutions.”- Toby Hemenway

Plantenlessen
De praktijk heeft geleerd dat velen vastlopen op een gebrek aan plantenkennis. Daar wordt tijdens deze opleiding aan gewerkt. U hoeft geen bergen Latijnse plantennamen uit uw hoofd te leren, tenzij u dat prettig vindt wellicht. U leert wel planten herkennen en zoeken. Een les kan bijvoorbeeld gaan over het benoemen van wilde planten uit uw eigen omgeving, die u zelf hebt meegenomen. Ook is er aandacht voor plantenfamilies. Met regelmaat wordt er een plantenfamilie beetgepakt waardoor uw kennis op gestructureerde wijze steeds meer toeneemt.

Dit is handig voor hetgeen waar het uiteindelijk om draait: het vergroten van inzicht in de werking van de ecosystemen waarvan we een onderdeel zijn. Ecologie, in de zin van het observeren/bestuderen van het geheel, is voor de permaculturist dus een belangrijke kern. Bij het maken van ontwerpen, maar ook voor al het andere. Permacultuur wordt ook wel toegepaste ecologie genoemd.

Projecten
Er worden projectteams gevormd. U gaat gedurende de opleiding werken aan een permacultuuruitdaging. Dit kan, afhankelijk van wat u wilt leren, van alles zijn. Bijvoorbeeld het ontwerpen van een tuin of meewerken op een bestaand bedrijf/project. Daarnaast is het in overleg mogelijk een niet-grondgebonden uitdaging te kiezen; zo is er bijvoorbeeld eens een korte film gemaakt over permacultuur. Aan het einde van de opleiding schrijft u een beknopt verslag over wat u gedurende het cursusjaar hebt geleerd, het eindverslag.

Vereisten certificaat
Aan het eind van de opleiding krijgt u het pdc-plus certificaat van Stichting Permacultuur Onderwijs als u aan de volgende voorwaarden voldoet: U hebt maximaal 3 lesdagen gemist; uw ontwerp/eindverslag is goedgekeurd.

Zie onderaan deze pagina de indeling van de lesdagen en de cursusdata. Hebt u behoefte aan meer informatie, of wilt u even de docent spreken neemt u dan gerust contact op (maranke@nullPermacultuurOnderwijs.nl). Die kan u desgewenst bellen.

 

Veelgestelde vragen

Voor wie is deze cursus?

Deze is volgens goed internationaal gebruik, gericht op iedereen die meer wil leren over permacultuur. Met of zonder voorkennis. Een permaculture design course (pdc-plus) is een soort van ecologische inburgeringscursus.

Cursisten hebben dan ook een variëteit aan achtergronden: econoom, huismens, biologiedocent, kunstenaar, akkerbouwer, thuiszorgmedewerker, IT-er, hovenier, grafisch ontwerper, tandarts, veeboer, jurist, landschapsarchitect, verloskundige, natuurbeheerder enzovoort.

 

Wat gaan we doen?

Er wordt voor het praktische gedeelte gebruikgemaakt van diverse soorten werkvormen, waaronder:

 • Ontwerp-oefeningen, gaandeweg in 6 stappen naar je eigen ontwerp! Op permacultuurwijze efficiënter, productiever, en volhoudbaar.
  Je kunt een eigen project hiervoor gebruiken, wat de cursus voor jou extra relevant kan maken. Maar dit is zeker niet nodig: Zowel het terrein van De WAR als je lokale omgeving (waar die ook is!) biedt een goed uitgangspunt voor een rijke leerervaring.

 • Observatie-oefeningen, waarin je in het landschap je observatie-vaardigheden traint en voorbeelden zoekt van hetgeen je in de cursus geleerd hebt.

 • Leeronderzoek, waarin je zaken die specifiek voor jou relevant zijn verder verkent.

 • Tijdens deze opleiding werken we met potluck lunches; we eten doorgaans gezellig samen, maar je even lekker ergens verstoppen kan altijd. Iedereen neemt dus iets te eten mee dat die graag eet, zo zijn diëten geen probleem.

Theorie

 • Verder zijn er uiteraard allerlei lekker diverse en interactieve theorielessen. Deze opleiding is een mix van theorie & praktijk zoals al onze opleidingen.

  Voor antwoorden op meer veelgestelde vragen zult u het waarschijnlijk ook handig vinden de internetpagina’s www.PermacultuurOnderwijs.nl ‘Veelgestelde vragen over de jaaropleiding pdc-plus’ alsook www.MarankeSpoor.nl/faq/ te bezoeken, als u die nog niet had gezien.

Mensen, kosten en certificering, locatie, looptijd

 • 15 zaterdagen in 1 jaar,

 • Locatie Transitieinitiatief De WAR
  Geldersestraat 6 te Amersfoort

 • Looptijd 12 januari 2019 t/m 18 januari 2020 (terugkomdag/joker)

 • Bescheiden maat groep (rond de 12 deelnemers)

 • Hoofddocent op locatietrainingen en in de webschool: Maranke Spoor (met gastdocenten)

 • Assistent-docent in de webschool en excursies: Lucas Brouns

 • Met certificaat jaaropleiding permacultuur (pdc-plus), in NL en EN

 • Taal: Nederlands ; de docent(en) spreken ook vloeiend Engels

  • Meedoen: Je kunt een e-mail sturen aan Maranke@nullPermacultuurOnderwijs.nl om je inschrijving te bespreken & het inschrijfformulier met meer info over opleiding en kosten te ontvangen.

  Voor antwoorden op meer veelgestelde vragen zult u het waarschijnlijk ook handig vinden de internetpaginas http://permacultuuronderwijs.nl/veelgestelde-vragen-over-jaaropleiding-pdc-plus/ & marankespoor.nl/faq / te bezoeken.

 

Lesrooster

Deze opleiding begint op 12 januari 2019 en loopt door t/m 18 januari 2020. Van de lesdagen vinden er 12 plaats in Transitie-initiatief De WAR te Amersfoort. Ook zijn er 3 joker/excursiedagen, die in overleg kunnen worden ingevuld. De datum staat steeds bij onderstaande korte beschrijving. (Omdat we voortdurend werken aan het actueel houden van alles kan er wat wijzigen.) De lesdagen zijn van 10:30 tot uiterlijk 17:30 uur.

 

Thema Inleiding Permacultuur

12 januari 2019

Wat is permacultuur?
Ethiek van permacultuur
Principes van permacultuur

Maak geen afval

Thema Ontwerpen
2 februari

Permacultuur Ontwerptechnieken
Ontwerpmethode oefenopdracht

 

Thema Bewaren
16 maart

Productbewaring
Zaadbewaring

2 P1130048

Thema Bodem
6 april

Bodem(leven)

Mulchen en andere vormen van composteren
Water in de bodem

Plaatje Koe graaft Kuiltje

Thema Ecologie
11 mei

Ecologische basisprincipes (vervolg principes van permacultuur)

Successie

Zone 5 (met link landbouw/natuurbeheer)

Plantengemeenschappen

 

Thema Economie
25 mei

Economie eenvoudig ecologisch

Perverse prikkels in de economie

(Lokaal) geld

 

9 klein langzaam
Thema Voedselbossen
8 juni

Voedselbossen
Herstellende landbouw

 

Thema Focus op de stad
22 juni

Permacultuur is voor elke schaal

In dit blok focussen we op de stad

Veranderingsprocessen

 

Thema Water
7 september

Water in permacultuur

Vervolg bodem (Mycorrhiza)

Kakafobie
: kringlopen van mest en water

 

28 september 2019 Joker/excursie
Deze en/of joker 2 kan in overleg met de groep
ook na de zomer plaatsvinden

8 diversiteit

Thema Bouwen
2 november 2019

Ecologisch bouwen /C2C

Patroontaal/ontwerpen
Energie

 

Thema Sociale permacultuur
16 november 2019

Transitie-initiatieven

Samenwerking

 

20 november 2019  Joker/Excursie
Tevens datum Inleveren eindverslagen

 

Thema Eindopdracht
14 december 2019

Werken aan eindopdracht

Presentatie projecten, Uitreiking certificaten

 

18 januari 2020: Terugkomdag

Illustratie: Maranke Spoor