Jaaropleiding Permacultuur Amersfoort 2019-2020

Jaaropleiding Permacultuur (pdc-plus) 2019-2020

Deze is vol, de nieuwe start in Januari

Op 14 September 2019 begint onze jaaropleiding permacultuur weer op een goed bereikbare centrale locatie midden in het land, Amersfoort. Wil je je helemaal onderdompelen in permacultuur met een flinke hoeveelheid contact-uren? Dan is deze opleiding wellicht iets voor jou! Als extra bonus krijg je bij deze opleiding volledige toegang tot het gestructureerde lesmateriaal in onze webschool, inclusief de begeleidingsmogelijkheden! Verder zijn er excursies en gastdocenten. Hoofdocent is Maranke Spoor.

Hoofddocent Maranke Spoor
maranke@PermacultuurOnderwijs.nl
Met Jokerdagen/excursies/gastdocenten

Lesprogramma

Deze jaaropleiding permacultuur bestaat uit 12 lesdagen. Daarnaast zijn er ook 3 joker/excursiedagen die in overleg kunnen worden ingevuld.

Elke lesdag heeft een thema. De eerste dag bestaat uit een inleiding in de permacultuur. In de dagen daarna wordt een specifieker thema uitgediept. Onder aan deze pagina staat het lesrooster waarin wordt beschreven wat de thema’s zijn. Elke lesdag bevat een vragenuur. Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt er geschoven met de theorie- en praktijkonderdelen van de lessen.

FocusVaak wordt gevraagd wat de focus van de opleiding is. Dat is een vraag die bij een fenomeen zo breed als een pdc (permaculture design course) lastig te beantwoorden is. Toch kan er natuurlijk wel een indicatie gegeven worden. Ontwerpen van menselijke leefomgevingen is een belangrijke kern, maar tegelijkertijd ook maar een vorm, om met de principes van permacultuur aan de slag te gaan. Systemen ontwerpen die de ontwerpregels van de natuur volgen. Uiteindelijk is het in wezen een startkwalificatie/zwemdiploma op het gebied van ecologisch inzicht (ecoliteracy). Die biedt er zicht op, onderdeel van de oplossing te zijn, principes en wegen gebruikend die de duurzaamheid voorbijstreven om daadwerkelijk herstellend (regeneratief) aan de slag te komen.

“Permaculture is a set of design strategies for making decisions and a set of tools for arriving at sustainable solutions.”- Toby Hemenway

Plantenlessen De praktijk heeft geleerd dat velen vastlopen op een gebrek aan plantenkennis. Daar wordt tijdens deze opleiding aan gewerkt. U hoeft geen bergen Latijnse plantennamen uit uw hoofd te leren, tenzij u dat prettig vindt wellicht. U leert wel planten herkennen en zoeken. Een les kan bijvoorbeeld gaan over het benoemen van wilde planten uit uw eigen omgeving, die u zelf hebt meegenomen. Ook is er aandacht voor plantenfamilies. Met regelmaat wordt er een plantenfamilie beetgepakt waardoor uw kennis op gestructureerde wijze steeds meer toeneemt.

Dit is handig voor hetgeen waar het uiteindelijk om draait: het vergroten van inzicht in de werking van de ecosystemen waarvan we een onderdeel zijn. Ecologie, in de zin van het observeren/bestuderen van het geheel, is voor de permaculturist dus een belangrijke kern. Bij het maken van ontwerpen, maar ook voor al het andere. Permacultuur wordt ook wel toegepaste ecologie genoemd.

ProjectenEr worden projectteams gevormd. U gaat gedurende de opleiding werken aan een permacultuuruitdaging. Dit kan, afhankelijk van wat u wilt leren, van alles zijn. Bijvoorbeeld het ontwerpen van een tuin of meewerken op een bestaand bedrijf/project. Daarnaast is het in overleg mogelijk een niet-grondgebonden uitdaging te kiezen; zo is er bijvoorbeeld eens een korte film gemaakt over permacultuur. Aan het einde van de opleiding schrijft u een beknopt verslag over wat u gedurende het cursusjaar hebt geleerd, het eindverslag.

Vereisten certificaat Aan het eind van de opleiding krijgt u het pdc-plus certificaat van Stichting Permacultuur Onderwijs als u aan de volgende voorwaarden voldoet: U hebt maximaal 3 lesdagen gemist; uw ontwerp/eindverslag is goedgekeurd.

Zie onderaan deze pagina de indeling van de lesdagen en de cursusdata. Hebt u behoefte aan meer informatie, of wilt u even de docent spreken neemt u dan gerust contact op (maranke@PermacultuurOnderwijs.nl). Die kan u desgewenst bellen.

Veelgestelde vragen

Voor wie is deze cursus?

Deze is volgens goed internationaal gebruik, gericht op iedereen die meer wil leren over permacultuur. Met of zonder voorkennis. Een permaculture design course (pdc-plus) is een soort van ecologische inburgeringscursus.

Cursisten hebben dan ook een variëteit aan achtergronden: econoom, huismens, biologiedocent, kunstenaar, akkerbouwer, thuiszorgmedewerker, IT-er, hovenier, grafisch ontwerper, tandarts, veeboer, jurist, landschapsarchitect, verloskundige, natuurbeheerder enzovoort.

Wat gaan we doen?

Er wordt voor het praktische gedeelte gebruikgemaakt van diverse soorten werkvormen, waaronder:

 • Ontwerp-oefeningen, gaandeweg in 6 stappen naar je eigen ontwerp! Op permacultuurwijze efficiënter, productiever, en volhoudbaar. Je kunt een eigen project hiervoor gebruiken, wat de cursus voor jou extra relevant kan maken. Maar dit is zeker niet nodig: Zowel het terrein van De WAR als je lokale omgeving (waar die ook is!) biedt een goed uitgangspunt voor een rijke leerervaring.
 • Observatie-oefeningen, waarin je in het landschap je observatie-vaardigheden traint en voorbeelden zoekt van hetgeen je in de cursus geleerd hebt.
 • Leeronderzoek, waarin je zaken die specifiek voor jou relevant zijn verder verkent.
 • Tijdens deze opleiding werken we met potluck lunches; we eten doorgaans gezellig samen, maar je even lekker ergens verstoppen kan altijd. Iedereen neemt dus iets te eten mee dat die graag eet, zo zijn diëten geen probleem.

Theorie

 • Verder zijn er uiteraard allerlei lekker diverse en interactieve theorielessen. Deze opleiding is een mix van theorie & praktijk zoals al onze opleidingen. Voor antwoorden op meer veelgestelde vragen zult u het waarschijnlijk ook handig vinden de internetpagina’s www.PermacultuurOnderwijs.nl ‘Veelgestelde vragen over de jaaropleiding pdc-plus’ alsook www.MarankeSpoor.nl/faq/ te bezoeken, als u die nog niet had gezien.

Mensen, kosten en certificering, locatie, looptijd

 • 15 zaterdagen in 1 jaar,
 • Locatie Transitieinitiatief De WAR Geldersestraat 6 te Amersfoort
 • Looptijd 14 september 2019 t/m 26 september 2020 (terugkomdag/joker)
 • Bescheiden maat groep (rond de 12 deelnemers)
 • Hoofddocent op locatietrainingen en in de webschool: Maranke Spoor (met gastdocenten)
 • Assistent-docent in de webschool en excursies: Lucas Brouns
 • Met certificaat jaaropleiding permacultuur (pdc-plus), in NL en EN
 • Taal: Nederlands ; de docent(en) spreken ook vloeiend Engels
  • Meedoen: Je kunt een e-mail sturen aan Maranke@PermacultuurOnderwijs.nl om je inschrijving te bespreken & het inschrijfformulier met meer info over opleiding en kosten te ontvangen.
  Voor antwoorden op meer veelgestelde vragen zult u het waarschijnlijk ook handig vinden de internetpaginas http://permacultuuronderwijs.nl/veelgestelde-vragen-over-jaaropleiding-pdc-plus/ & marankespoor.nl/faq / te bezoeken.

Lesrooster

Deze opleiding begint op 14 september 2019 en loopt door t/m 26 september 2020. Van de lesdagen vinden er 12 plaats in Transitie-initiatief De WAR te Amersfoort. Ook zijn er 3 joker/excursiedagen, die in overleg kunnen worden ingevuld. De datum staat steeds bij onderstaande korte beschrijving. (Omdat we voortdurend werken aan het actueel houden van alles kan er wat wijzigen.) De lesdagen zijn van 10:30 tot uiterlijk 17:30 uur.

Thema Inleiding Permacultuur

14 september 2019

Wat is permacultuur?
Ethiek van permacultuur
Principes van permacultuur

Maak geen afval

Thema Ontwerpen 5 oktober

Permacultuur Ontwerptechnieken
Ontwerpmethode oefenopdracht

Thema Bewaren9 november

Productbewaring
Zaadbewaring

2 P1130048

Thema Bodem 23 november

Bodem(leven)
Mulchen en andere vormen van composteren
Water in de bodem

Plaatje Koe graaft Kuiltje

Thema Ecologie 7 december 2019

Ecologische basisprincipes (vervolg principes van permacultuur)
Successie
Zone 5 (met link landbouw/natuurbeheer)
Plantengemeenschappen

Thema Economie 11 januari 2020

Economie eenvoudig ecologisch
Perverse prikkels in de economie
(Lokaal) geld

9 klein langzaam


Thema Voedselbossen
1 februari 2020

Voedselbossen
Herstellende landbouw

Thema Focus op de stad
7 maart 2020

Permacultuur is voor elke schaal
In dit blok focussen we op de stad
Veranderingsprocessen

Thema Water 28 maart 2020

Water in permacultuur
Vervolg bodem (Mycorrhiza)
Kakafobie: kringlopen van mest en water

18 april 2020 Joker/excursie
Deze en/of joker 2 kan in overleg met de groep
ook na de zomer plaatsvinden

8 diversiteit

Thema Bouwen 9 mei 2020

Ecologisch bouwen /C2C
Patroontaal/ontwerpen
Energie

Thema Sociale permacultuur 30 mei 2020

Transitie-initiatieven
Samenwerking

20 juni 2020 Joker/Excursie
Tevens datum Inleveren eindverslagen

Thema Eindopdracht 5 september 2020

Werken aan eindopdracht
Presentatie projecten, Uitreiking certificaten

26 september 2020: Terugkomdag

Jaaropleiding 2019-2020_Stichting_Permacultuur_Onderwijs