Permacultuur-tips Midzomer 2015

  • Interactieve, online jaaropleiding opent!
  • Permacultuur in 5 dagen! Zomerschool in Utrecht.
  • Gratis Eboek: “Permacultuur, wat is dat?!”
  • Marankes nieuwe blog: De bodem water geven
  • Lees- en Doe-tips
  • In de media
  • Verder interessant: STRO credits als betaalmiddel en oproep voor permacultuurhulp in Soest.

Wat is er gebeurd sinds de vorige nieuwsbrief? Nou eigenlijk heel veel… Je krijgt een Eboek cadeau! En inschrijven voor onze webschool is van nu af aan mogelijk… Lees het allemaal in deze extra uitgebreide editie van onze nieuwsbrief. 

————————————————————

7b P1130052

Leren wanneer het jou uitkomt? Dat kan nu in onze webschool

We geven vnaf 21 juli ook online les, met individuele interactie, projecten voor buiten en dergelijke! Je kunt je al inschrijven. De eerste opleiding die we ook online aan gaan bieden is de jaaropleiding permacultuur! Equivalent aan onze jaaropleiding permacultuur zoals we die ook op locatie aanbieden (ook wel PDC-plus genoemd). De stof is hetzelfde, je krijgt ook hier les van Maranke Spoor en je kunt het op je eigen tempo doen, waar en wanneer het jou maar uitkomt! Je kunt er het certificaat van de jaaropleiding permacultuur mee behalen. En een jaaropleiding Permacultuur in de webschool is bovendien ook nog eens circa 1000 euro goedkoper dan een jaaropleiding op locatie, want ze kost 400 euro!

Pioniers die zich vóór 21 juli inschrijven ontvangen 25% korting als beloning voor hun pionierschap (en betalen dus 300 euro!)

Wil je nog deel uitmaken van de eerste online cursistengroep die ook nog eens 25% pionierkorting ontvangt?! Meld je dan voor 21 juli aan. Webschool(apenstaartje)PermacultuurOnderwijs.nl

Een permacultuur opleiding online, kan dat wel?! Wij dachten zelf eerst van niet!! maar zijn na aangename leerervaringen nogal van mening veranderd (lees hier waarom).

Zegt het voort!

Lees hier meer over deze interactieve Webschool

————————————————————

12 Reageer op veranderingen

Zomercursus Permacultuur in 5 dagen in Utrecht

Vind je een jaaropleiding te lang? Volg dan deze samenvattende permacultuuropleiding!

Als frisse start in permacultuur of als opfrisser en update kun je meedoen aan onze zomerschool op een zeer goed bereikbare locatie in Utrecht.

Deze 5 daagse cursus is opgebouwd uit 4 dagen in augustus (vr. 21 & za. 22 aug.; vr. 28 & za. 29 aug.) in de Tuinzaal van Concordia (Concordiastraat68.nl). En de vijfde dag (3 oktober) gaan we op excursie naar een boerderij van een oud-cursist met een permacultuur-landschapsproject op Voorne-Putten. Deze 5-daagse zomerschool valt ook goed te combineren met een jaaropleiding in onze webschool!

Data: vrijdag 21 en zaterdag 22 augustus 10-17 uur; vrijdag 28 en zaterdag 29 augustus 10-17 uur, zaterdag 3 oktober 2015.

Inschrijfgeld:  450 euro.

Voor meer informatie en inschrijven klik je hier

IMG_4302_phatch

————————————————————

Een Eboek cadeau

Met veel plezier presenteren we in deze seizoenstips het eboek ‘Permacultuur, wat is dat?!’, geschreven en geïllustreerd door Maranke Spoor.

Dit boek is een mooi startpunt voor iedereen met interesse in permacultuur. Waar komt het vandaan, wat zijn de ethische en ontwerpprincipes? Op welke manier biedt permacultuur een antwoord op de uitdagingen van deze tijd? Het boek is ook een wegwijzer voor wie zich er verder in wil verdiepen.

Haal hier je gratis Eboek op

————————————————————

Twee artikelen op Marankes blog

(klik de foto’s om ze te lezen)

De bodem watergeven

Vaste planten eten

————————————————————

Folks this aint normal - J_Salatin - omslag voorzijdeLees- en doe-tips!

Marankes leestip:

Toen Joel Salatin in Nederland was, kocht ik dit boek tijdens de cursus die hij gaf. Ik had al verschillende van zijn boeken gelezen maar dit was een mooie gelegenheid ook dit boek te verslinden. Zijn schrijfstijl is prettig en opbeurend, en regelmatig grappig.

Nu, wat is er nu niet normaal volgens Joel? Een heleboel: zoals het feit dat tegenwoordig vaak maar circa acht procent van de supermarktprijs van een product naar de boer gaat, daar waar dat zo’n veertig jaar geleden nog bijna vijftig procent was.

Een fenomeen dat met name ontstaat door het kopen van steeds meer (sterk) bewerkte producten, en door de marktmacht van grote supermarkt-ketens. Dit doet de onderhandelingspositie van de agrariër geen goed. Zomaar een recent, concreet voorbeeld hiervan, is het feit dat de Boni supermarkt geen Pure Graze-vlees meer verkoopt. Ja u hoort het goed, tot voor kort konden we bij ons op de hoek diverse stukken Salatin-stijl (!) grasgevoerde dieren kopen, heel erg fijn. Nu niet meer, nu bestellen we weer in de webshop van Pure Graze. Een vriendelijk klein bedrijf dat wij graag steunen, en dat recent zelfs belde om te vragen of wij als vaste klant tevreden waren, en dat zijn we! Ik heb dat kleine beetje extra moeite van de webshop er graag voor over. We spraken even over de Boni, en ja hoor iedere keer weer wilden ze minder betalen voor het Pure Graze-vlees, en op een gegeven moment ging dat gewoon niet meer. Ze verkopen nu via kleinere winkels en online. Iedere aankoop die we daar doen steunt deze kleinere groenere bedrijven. Daar kunnen er wat mij betreft niet genoeg van zijn, kleinere groenere bedrijven van zeer diverse aard, waarin de mensen hun brood verdienen met het goede, en zowel direct als meer indirect bijdragen aan het herstellen van ecosystemen.

Salatin laat in zijn boek ook zaken met een culturele component niet buiten beschouwing. Het gebrek aan respect voor het vak van boer bijvoorbeeld. Een fenomeen waar ik regelmatig tegenaan liep toen ik naast allerlei werk op het gebied van permacultuur nog als part-time jurist werkte. De reacties op het woord permacultuur kwamen vaak niet verder dan wat? spermacultuur!, en de manier waarop diverse van mijn kompanen het woord “boeren” uitspraken sprak boekdelen. In een paragraaf over de brain drain op het platteland vertelt Salatin over deftige klanten die vragen : U lijkt zo’n intelligente man waarom bent u in vredesnaam boer geworden? Een trend die gelukkig lijkt te keren. Als ik zie hoeveel er de laatste jaren op dit vlak aan het veranderen is dan is dat zeer hoopgevend, en daar heb jij aan bijgedragen! En kun je bijvoorbeeld nog meer aan bijdragen door Salatins boek beet te pakken en hier iets mee te doen dat bij jou past.

Doetips:

Waar je in de winter goed de structuur van kale takken en stammen kunt zien van je tuin, of van een bos, biedt de zomer de weelderige overvloed aan groen en vruchtbaarheid. Hoe fijn om elke dag een paar keer rustig te gaan zitten kijken, luisteren en ruiken! Natuurlijk is het een drukke tijd, met vogels die af en aan vliegen met voer voor hun jongen, en misschien wel vakantieplannen die wij mensen aan het maken zijn. Maar observeren, een van de kerntalenten waarin permacultuur ons weer wegwijs maakt, is nu wel heel aangenaam. Een doetip voor de zomer is kijken waar je graag zit in de avondzon of ochtendzon. En voor de middagzon wil je misschien een lekkere parasol. Voor een levende parasol kun je ook planten gebruiken. Wij hebben in een kerspruim een tak van een druif laten klimmen (een van de vier hoofdtakken). Zo is op het terras achter het huis een aangename schaduwplek ontstaan, waar we zelf zitten of waar we even onze sla of andere plantjes kunnen neerzetten als de zon fel is.

IMG_4319_phatch

————————————————————

In de Media…

NPO2 tv-programma Melk en Honing bracht een item over permacultuur. Presentatrice Anne-Mar sprak Maranke in de prachtige tuinen van Autarkia te Schaijk. De aflevering is te zien door op het plaatje te klikken: (item is te bekijken tussen de 6-11 minuten)

Melk en Honing

Drie (!) tijdschriften besteedden aandacht aan ons werk sinds de vorige seizoenstips. Tuinseizoen van mei besteedde 4 pagina’s aan permacultuur door Maranke te interviewen. Verder stond het door ons vertaalde boek “Permacultuur in je moestuin” als aanbeveling in de Libelle (week 1&) en in Landleven. Wil je meer weten, kijk dan hier op Marankes site voor foto’s van de tijdschriften.

Onze boeken zijn natuurlijk nog steeds verkrijgbaar, de plaatjes onderaan de nieuwsbrief bevatten een link naar de bestelpagina’s.

————————————————————

Verder interessant…

Social Trade Circuit Nederland

Ben jij al aangesloten bij Social Trade Circuit Nederland? Bij Stichting Permacultuur Onderwijs kunt u al alles betalen met de bijbehorende credits! Een @nder soort geld dat niet rentegebaseerd is en daardoor o.a. veel meer kansen biedt voor duurzaamheid. Doe je mee? Wij kopen en verkopen graag in credits, omdat we hiermee een bijdrage leveren aan de transitie, maar ook omdat het makkelijk werkt allemaal. www.SocialTrade.nl

Uitnodiging ‘De Ruimte’ (Soest) voor een stagair

Beste Perma-cultuur specialist in opleiding,

Wij, school ‘De Ruimte’ in Soest, www.deruimtesoest.nl, Zoeken hulp bij het verder ontwikkelen en implementeren van een perma-cultuur , CULTUUR..

Dit betreft niet alleen de (moes/kruiden) tuinen, maar ook omgang en verzorging van de dieren, juiste manier van compostering, landschap indeling, biologische winkeltje, milieu zaken (afvalvrije school worden), bewustwording voeding en wat al niet meer.. Deze school vraagt mensen met; Affiniteit voor kinderen, expertise, die kunnen enthousiasmeren vanuit een natuurlijke gelijkwaardige houding, geduld en doorzettingsvermogen.

Plannen zijn om samen met de tuinkring, winkelkring en dierenkring, projecten te ontwikkelen rondom bewustwording en praktische implementatie. Kom eens kijken en praten en wie weet is dit een plek voor jou om je verder te kunnen ontwikkelen in de praktijk.

En wie weet wordt een stageplek een werkplek.. Onze stageplek is nu ingedeeld op de donderdagen.

We horen graag of er belangstelling is.

Contact:

  • Dorianne de Groot
  • Dorianne (apenstaartje) deruimtesoest.nl

————————————————————

Onze vertaalde boeken!

In januari hielden we een aanloopdag met presentatie van het boek ‘Permacultuur in je moestuin’, dat we hebben vertaald en bewerkt. We willen Omslag bedanken voor de ervaren organisatie. Zij maakten ook een leuk verslag van deze middag.

Boeken die rechtstreeks bij onze Stichting Permacultuur Onderwijs worden besteld ontvang je met een gratis zakje verrassingszaad.

Klik hieronder op de foto’s om de boeken in te kijken en voor bestelinformatie.

Tot ziens deze zomer, online en/of in levenden lijve!

We wensen iedereen een fijne en overvloedige zomer toe!

Lucas Brouns

Maranke Spoor

Herstellende landbouw_Shepard_2014

permacultuur in je moestuin_omslag voorzijde