Boomspinazie

In situaties waarin een pionier goed van pas komt, zoals in moestuinen, is Boomspinazie, oftewel Magenta-melde, een veelzijdige plant die een goede oogst geeft.

Twee rijen pas geplante Boomspinazie, eind mei (op de voorgrond Goudsbloem).

Magenta-melde (Chenopodium giganteum) is een lid van de Ganzenvoetfamilie. Dus het is familie van de Brave Hendrik (Chenopodium bonus-henricus). Een van de belangrijke verschillen tussen deze twee is dat de Magentamelde een eenjarige soort is en de Brave Hendrik een meerjarige. En wat voor een eenjarige is het! Een pionier die even makkelijk groeit als het bekende onkruid melde. Daar lijkt deze Boomspinazie ook op, maar dan vinden veel mensen hem lekkerder en mooier, als eetbare sierplant.

In steden en andere plekken waar er weinig ruimte beschikbaar is, is de boomspinazie óók handig toepasbaar. U kunt namelijk zo oogsten dat u aanstuurt op een lange plant die veel verticale ruimte inneemt – en dus weinig oppervlakte beslaat. U leest hieronder hoe u daarop aanstuurt. Omdat deze pionier zo snel aangroeit, kunt u relatief vaak oogsten.

Smaak

Dezelfde planten eind juli (er zijn op dat moment al met regelmaat talloze zijtakken van geoogst)

De smaak is licht nootachtig, en lijkt ook wel wat op die van de ‘gewone’ spinazie. Maar omdat de smaak niet zeer uitgesproken is, leent Boomspinazie zich voor allerlei variatie. Hij kan goed dienen als verse, voedzame basis voor salades, roerbak en soep.

Verbouwen en verwerken

  • Zaaien in het voorjaar. Dit komt niet zo nauw. Voortrekken (opkweken) is nuttig als u veel slakken in de moestuin verwacht.
  • De jonge blaadjes zijn te verwerken in salades.
  • De iets grotere (taaiere) bladeren zijn te verwerken in roerbak-gerechten, stoofpotjes en soep.
  • De echt grote, taaie bladeren en stelen zijn mooie biomassa voor op de composthoop of als mulch rond bomen en struiken.
  • Blijf geregeld oogsten zodat de plant jonge twijgen met bladeren blijft maken.
  • Een bos met stelen Boomspinazie kunt u enkele dagen in de koelkast bewaren of op een vaas zetten, uit de zon.
  • Oogst steeds de zijtakken om de plant hoog en smal te laten blijven.
  • Oogst steeds de top(pen) om een lage, brede, volle plant te krijgen.
  • Blijf oogsten zodat de plant nog geen zaad gaat maken.
  • Vervolgens kunt u de planten laten bloeien voor de bijen en om zaad te oogsten.
Hoe groot kan een boomspinazie worden? Dat hangt af van de bodem waarin hij groeit en de ruimte die hij krijgt om te wortelen.

Hoe groot kan een boomspinazie worden? Dat hangt af van de bodem waarin hij groeit en de ruimte die hij krijgt om te wortelen.

Vraagt u zich nu af of de magentamelde als pionierplant niet een ‘onkruid’ wordt dat zichzelf almaar blijft zaaien? Dat gebeurt. Maar door de roze (magenta) kleurige ‘hartjes’ van de kiemplantjes is dit een zeer makkelijk onkruid om te wieden. Puur vanwege de niet te missen herkenbaarheid. Beter een ‘baby-boomspinazie’ dan op dezelfde plek een andere kiemende melde of andere onkruidjes, zou je kunnen zeggen. Het is dus een sierlijke, makkelijk herkenbare onkruidvervanger.

Boomspinazie_IMG_4108_phatch

De roze kleur in de toppen van boomspinazie bestaat uit fijne kristalletjes.

De roze kleur (‘magenta’) komt van kristalletjes die op de blaadjes zitten in de jonge toppen die de plant maakt aan elke uitlopende nieuwe zijtak, en aan de zijtakken van de zijtakken. Als u boter smelt met topjes van de plant, krijgt u roze boter. Bij het bloeien van de plant verdwijnt de magentakleur.

Bijen lijken dol te zijn op de veelheid aan onopvallende bloempjes!