Permacultuur in je moestuin

Het eerste permacultuur moestuinboek geschikt voor het Nederlandse/Vlaamse klimaat! Permacultuur is leren van de natuur. Met als doel de zorg voor de aarde te laten samengaan met zorgen voor jezelf en voor elkaar. Permacultuur in je moestuin leert je een ontwerp maken waarin de verschillende spelers en onderdelen van je tuin elkaar versterken. Zoals het karakter van de grond, de inval van de zon, de wind, het water en de dieren die er zijn. Als je dat eerst stapsgewijs in kaart brengt kun je de moestuin van je dromen maken. Of je nu een ervaren tuinierder bent of net je eerste groene vingers test: dit boek legt je uit hoe je te werk gaat bij het inrichten en onderhouden van je eetbare siertuin, balkon, buurtmoestuin of boomgaard. Het boek reikt vele suggesties en voorbeelden aan van eetbare planten. Planten die vaak ook nog eens mooi staan. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een eetbare siertuin maken. De sociale gemeenschap hoort helemaal bij permacultuur. In dit boek vind je dan ook inspirerende voorbeelden van samenwerking, zoals markten om zaden te ruilen en buurtmoestuinen. Permacultuur in je moestuin is een stapsgewijze gids waarmee tuinieren levendiger wordt dan ooit. Permacultuur in je moestuin

Sneak preview

Een aantal pagina’s uit verschillende hoofdstukken van dit superfleurige full color boek! (pdf)

Bestellen?

U kunt Permacultuur in je moestuin rechtstreeks bij de vertaler/bewerker Stichting Permacultuur Onderwijs bestellen … Daarmee steunt u ons werk … U bestelt het boek door €29,95 euro + €3,95 [verzendkosten binnen Nederland] = €33,90 over te maken via ondergenoemde valuta/platforms. Vergeet u niet uw adres achter te laten via een mailtje naar ons mailadres boeken@permawijs.nl

En u ontvangt een gratis zakje verrassingszaad.

  • Met Florijn kunt u bij ons betalen. Wellicht las u ook over de Florijn in de blog op deze website. www.betalenmetflorijn.nl
  • In euro’s op rek.nr. NL58 RABO 0347 3714 34 t.n.v. Stichting Permacultuur Onderwijs, te Amersfoort.
  • Wij zijn aangesloten bij Social Trade Circuit Nederland (United Economy). U kunt derhalve bij ons ook betalen met de bijbehorende credits (termijneuro’s). U vindt ons onder de naam SPO (Stichting Permacultuur Onderwijs).
  • Wilt u via Hybrix betalen, dat kan wellicht ook, stuur ons dan even een berichtje alsjeblieft. www.hybrix.io
  • Nadere gegevens van Stichting Permacultuur Onderwijs

Bewerkt voor ons klimaat

Permacultuur in je moestuin is geschreven door Christopher Shein en Julie Thompson. Het is een prachtig naslagwerk barstensvol foto’s en onwerpschetsen in full color. Echt een boek dat je er even op na kunt slaan als je tijdens tuinieractiviteiten tegen dingen aanloopt en denkt… hoe zal ik dit eens aanpakken? Hoe zat het ook alweer met…?

Lucas Brouns en Maranke Spoor van Stichting Permacultuur Onderwijs hebben Permacultuur in je moestuin vertaald. Ook hebben ze dit boek op veel punten sterk bewerkt en geput uit hun eigen kennis over permacultuur. Zo is dit boek beter aangesloten op de Belgische en Nederlandse moestuinier, de situatie in onze achtertuinen, balkons en dakterrassen, volkstuinen en buurtmoestuinen.

Wat eerste reacties direct na verschijnen…

“Gisteravond wat in jullie boek gebladerd, gekeken en gelezen. Het is een prachtig boek. Leerzaam, informatief, praktisch, beetje speels. De foto’s zijn ook heel mooi. Knap werk!” Door Wewerinke

“Supergaaf boek!” Boudewijn de Vries Buurtmoestuin Lemmer

“Hij lag zojuist in de brievenbus en de eerste indruk is erg positief! Vlot geschreven met mooie foto’s erbij. Zowel goed om van voor naar achter door te lezen of gewoon ontspannen door te bladeren en inspiratie op te doen.”

“Net via de post ontvangen. Mooi boek!”

“Heb net mijn wenslijstje in de kruiwagen gestopt. Ben benieuwd of de groene permapiet nu mijn huisje passeert. Ik heb i.i.g. alvast een diversiteit aan klompen, laarzen en sloffen in zone 0 gezet vol biologische moestuingroenten.”

Een poos later, met in de tussentijd vele hier nu onvermelde lezersreacties, verscheen een boekentip op de website Juuth.com van coach-webdesigner-blogger Judith van Kolfschoten

Dikte en zoeknummers van dit boek

Vonk uitgevers
(Vonk uitgevers is de opvolgster van uitgeverij Jan van Arkel)
ISBN: 978-90-6224-535-2, Paperback, full color, 264 pagina’s.
Trefwoorden: tuinieren, biodiversiteit, ecologie, gewassen, meerjarige gewassen, eenjarige gewassen, fruitbomen, zaad winnen, zaaien, ontwerp, technieken, transitie, gemeenschap, permacultuur.
Vertaling en bewerking: Lucas Brouns en Maranke Spoor, Stichting Permacultuur Onderwijs.
Oorspronkelijke titel: The Vegetable Gardener’s Guide To Permaculture: Creating an edible ecosystem (2013)

Inhoudsopgave

Voorwoord 8

1 Waarom permacultuur?
Wat is permacultuur? 13
Permacultuur en voedsel 15
De ethiek in permacultuur 22
12 ontwerpprincipes van permacultuur 24

2 Basistechnieken
Polycultuur in de tuin 36
Gildes rond fruitbomen 37
Voedselbossen 44

3 Ontwerpen
Van wensenlijst naar werkplan 57
Je tuin observeren 57
Sectoren 65
Water in de tuin 66
Jouw tuin ontwerpen 74
Vijf Permacultuur Tuinen 87

4 Vruchtbare aarde
Gezonde grond 99
Compost 100
Mulch 109
Chop & drop 116

5 Eten voor het kiezen
Planten uitkiezen 121
Fruit en noten 122
Fruitbomen 124
Fruitstruiken 142
Klimmend fruit 146
Fruit aan stengels 150
Bodembedekkers met vruchtjes 152
Meerjarige groentes 153
Paddenstoelen 163
Eenjarige groentes 166
Eetbare kruiden en bloemen 194
Eetbare bloemen 206
Granen 211

6 De zaadjes van je tuin
Voortrekken of buiten zaaien? 218
Zaad winnen en bewaren 226
Zaden verwerken 232

7 Permacultuur in de maatschappij
Eerlijk delen 246
De rijkdom van tuinieren 254

Dankwoord 256
Register 257
Bibliografie 263
Over de auteurs 264

pijm-inhoudsopgave

 

Een stukje tekst uit het boek

Als moestuinier wil je natuurlijk lekker goed voedsel verbouwen tegen een realistische besteding van tijd en geld. Dat is precies wat je met permacultuur kunt doen. Want permacultuurtuiniers vermijden het steeds herhaalde zwoegen en spitten, evenals kunstmest en verdelgingsmiddelen. In plaats daarvan hanteer je technieken die de grond gezond maken, onkruid niet in de hand werken en die veel vruchtbaarheid ondersteunen, terwijl tuinafval in de kringloop blijft als nieuwe voeding voor de tuin. Of je nu nog maar pas begint met tuinieren of al een doorgewinterde tuinier bent, in permacultuur zul je ontwerpstrategieen en werkwijzen vinden waarmee je een rijke oogst binnenhaalt voor jou en je vrienden, terwijl je jezelf werk bespaart. Permacultuur is eind jaren ’70 in Australie beschreven door Bill Mollison en David Holmgren, waarbij ze duurzame landbouw, landschapsontwerpen ecologie samenbrachten (de term permacultuur komt van permanent agriculture en permanent culture). Het is een benadering die de tuinier aanmoedigt met de natuur mee te werken en een tuin te ontwerpen die het goed doet zonder dat er steeds grote ingrepen nodig zijn die tegen de ecologische realiteit ingaan. Permacultuur vertoont wel overeenkomsten met ecologisch tuinieren maar de benadering is een andere: natuurlijke ecosystemen dienen als middel. De diversiteit in zo’n ecosysteem zorgt voor evenwicht en groei. Er wordt meer gewerkt met vaste planten dan met eenjarige planten en het aantal verschillende planten op dezelfde plek in de dezelfde periode kan groter zijn dan je misschien gewend bent. Verder worden er kringlopen in de tuin ingebouwd waarin bijvoorbeeld water en voedingstoffen worden gerecycled. En tot slot staat de ecologische ontwikkeling centraal richting meer biodiversiteit, waarmee de tuin en de grond steeds gezonder worden. Er wordt dus niet steeds weer geploegd en gespit maar de weg naar volwassenheid van de tuin wordt ingezet voor de productiviteit.

Permacultuur en voedsel

Mijn eerste tuinmentor was mijn moeder. Ik weet nog goed dat ze groente verbouwde naast de veranda en op verscheidene buurtmoestuinen werkte. Zo leerde ik als klein kind de enorme varieiteit die er aan groentes is te waarderen, in de tuin en op mijn bord. Ik vind het nog steeds een van de mooiste dingen die er bestaan: een maaltijd met groentes die net zijn geoogst. Vers eten smaakt zo anders, zoveel lekkerder, en het is bijzonder voedzaam. Permacultuur verhoudt zich uitstekend met moestuiniers; niet alleen omdat het bijdraagt aan een duurzame manier van tuinieren en verantwoordelijkheid voor het leven in een gemeenschap, maar ook omdat het resulteert in heel veel lekker voedsel. Aan succesvol moestuinieren ligt een goede zorg voor de grond en de waterhuishouding ten grondslag, evenals geschikte plantenkeuzes en een juiste timing. Met permacultuurprincipes kun je deze voorwaarden scheppen met relatief weinig middelen in termen van tijd en geld. Want gewassen gedijen het best en overvloedig als je tuiniert op een manier die het ecosysteem van je tuin gezonder maakt, in plaats van dit uit te putten.

Intelligent ontwerp

In permacultuur draait het om de intelligentie in het tuinontwerp. De typische opzet van een gazon aan het huis met een hoekje achterin voor onze lievelingsplanten is niet per se efficient in onderhoud. Permacultuur gebruikt beproefde tactieken uit allerlei oorspronkelijke, traditionele beschavingen (vanuit ons perspectief vaak ‘inheemse volken’ genoemd). Een voorbeeld van zo’n tactiek is het werken met meerdere ‘verdiepingen’, van kuipplant tot klimmer en boom. Zo komt er ineens veel meer oppervlak beschikbaar voor fotosynthese van zonlicht. Wat een verticale ruimte is er wel niet om van te oogsten! Zo leren we onze gevels, plantsoenen en schooltuinen ook ineens met heel andere ogen te zien. De ontwerpprincipes van permacultuur kunnen op allerlei schaal worden toegepast, op warme beschutte plekken en op drassige of gure plekken. Je kunt de ontwerpprincipes gebruiken als een bril om naar het landschap en naar de situatie te kijken. In het ene geval helpen ze je om schaduw en koelte te creëren, in het andere geval om met vernuftige ingrepen je groeiseizoen te verlengen. (Meer tekst, met veel foto’s, vindt u onder het kopje ‘sneak preview’.)

Flaptekst

pijm-achterflap