CursussenJaaropleiding Permacultuur op locatie 2025

Onze jaaropleidingen permacultuur (pdc-plus) 2025 beginnen op 13 Maart ’25 (veertien donderdagen) respectievelijk 15 Maart ’25 (veertien zaterdagen). Hoofddocent: Maranke Spoor. Meer info staat op deze pagina.

Interactieve Permacultuur webschool

Stichting Permacultuur Onderwijs biedt een online leeromgeving. Hiermee is het mogelijk om in je eigen tempo, op je eigen tijden, permacultuur te studeren en te werken vanuit je eigen situatie. Sinds 2015 is dit de voor online interactie ontworpen evenknie van onze jaaropleiding permacultuur. Er is momenteel ruimte om daarin in te stromen.

Informatie over deze webschool? Klik hier.

7 Ontwerp van patroon naar details

Heksendriedaagse (huiskamer-keukensessies) 2024

Nieuwe reeksen Herfstheksen 2024!

Cursus samenvoorzienend voedsel verwerken, ook wel liefkozend heksendriedaagse voor hem en haar genoemd. Hoe zorg je dat je voedsel, op gezonde wijze, veel langer bewaren kunt? Hoe verwerk je zelf thuis op veilige manieren? Hoe stoppen we de overvloed die de zon in de zomer levert, in een potje? We kunnen fermenteren, koken (waaronder wecken), drogen… Wat is passend, in welke situatie? Naast het beetpakken van bovenstaande vragen, gaan we in deze huiskamersessies vooral ook veel praktisch bezig, en valt er van alles te proeven! Het thema ‘Bewaren’ in onze jaaropleiding wordt vaak zeer gewaardeerd. Deze reeks huiskamer-keukenworkshops in het midden van het land geeft daarvan een overzicht en bouwt erop voort. Meer weten? Klik hier.

Ervaring

BasBeentjesPM79foto

Ben je benieuwd welke permacultuur-opleidingen we al eerder hebben gegeven? Kijk dan eens rustig op MarankeSpoor.nl/Cursussen. Je vindt daar een uitgebreide website.

Daarnaast vertelt Maranke ook wat over zichzelf in ons eboek Permacultuur, Wat is dat?!

Tortoise_met anarcho-draak in zich_transparant_IMG_5089_1000px

Lezing op internet-conferentie van 17 & 18 Februari

Yggdrasil organiseert online een weekend met 2×7 “leerrijke lezingen” lezingen van telkens een uur! Maranke Spoor is een van deze vertellers.

Wanneer: Zaterdag & zondag 17-18 Februari
Prijs: betaal wat je wilt & kunt (zie uitleg via de link)
De dag begint met ‘n korte inleiding en overzicht van de lezingen doorheen de dag.

In de week vóór de conferentie zullen alle sprekers bekend zijn, maar als je je aanmeldt blijf je in de loop van de tijd ook op de hoogte.
Aanmelden en alvast meer weten? > https://yggdra.be/online-conferentie/

Workshop & lezing over fermenteren in Amersfoort

De gemeente Amersfoort houdt een ‘Minder afval’-activiteitenweek.
Maranke Spoor biedt daarin een workshop ‘Fermenteren’ aan (deze is nu volgeboekt) en een lezing!

De workshop is op Zondag 26 Mei in De WAR te Amersfoort.
Tijd: 11:00 – 13:00 uur
Kosten: gratis (beperkt aantal plaatsen)
Meer info [deze workshop is volgeboekt] op deze pagina van www.amersfoortduurzaam.nl

De lezing is op Maandag 27 Mei in Huis Miereveld te Amersfoort
Tijd: 20:00 – 21:30 uur
Kosten: €0,00 / €5,00 / €10,00 / € 15,00 Vol !
Meer info en aanmelden op deze pagina van www.amersfoortduurzaam.nl

Gezondheidsmarkt in Leusden

De derde ZORG/GEZONDHEIDSMARKT in Leusden vindt op zaterdag 20 Januari plaats.

Er komen niet alleen zorgverleners, ook andere disciplines hebben zich aangemeld. O.a. gepassioneerde mensen die werken met: dierenhealing, klankschalen, ademen, en….. Permacultuur!

Want, ook Stichting Permacultuur Onderwijs staat op deze informatiemarkt omdat er veel linkjes zijn tussen Permacultuur en Gezondheid.

  • “We leven in een boeiende en uitdagende tijd. Niet altijd even makkelijk. Soms zou je best wat hulp kunnen gebruiken bij de uitdagingen die je tegenkomt. Ondersteuning vinden die juist bij jou past is dan een volgende uitdaging! Op deze middag is er volop gelegenheid om kennis te maken met en vragen te stellen aan de verschillende zorgverleners, ondersteuners en trainers.”
  • 20 januari 2024
    14.00 uur tot 17.00 uur
    Studio Pauline, ‘t Koendert 8A, Leusden (bij Amersfoort)
    Entree gratis

College in Koppelting festival

Introduction to permaculture
About a design science that is both wide and deep

Friday 11 August, 2023

15:00-15:45, Auditorium,
De WAR, Amersfoort
Please note – no parking on De WAR for automobiles: see www.koppelting.nl/en/practical

door Maranke Spoor

www.koppelting.nl/en/festival2023/lineup#id64c923ba33c26

Sign up here: koppelting.org/en/festival2023/signup

About Koppelting:
What? During a summer week we bring together makers, thinkers and community organisers to exchange ideas and plans.
Why? There are many online platforms on which people can share their knowledge, but there is nothing better and more inspiring than meeting face to face and cooperating on the spot.

Kraam op Voedselbosfestival

Vrijdag en zaterdag 9/10 juni vind je Stichting Permacultuur Onderwijs in een kraam op de markt van het Voedselbosfestival ‘Het gras van de buren’ op terrein De Middengaarde in Nieuwegein. Het programma van het festival, de prijzen van de toegang en van de workshops en van de activiteiten, en ook meer info over een nieuw Voedselbossen magazine, vind je op www.hetgrasvandeburen.org

Lente in De WAR

Zondag 27 maart 2022, Amersfoort

Op dit jaarlijks terugkerende lentefeest geeft Maranke Spoor een workshop ‘Uitjes fermenteren’.
Naast deze en andere workshops zijn er op Lente in De WAR op deze zondag diverse lezingen, kun je zaden en knolletjes ruilen, een rondleiding langs werkplaatsen van De WAR en een kunstexpositie.

Info: dewar.nl/nl/lenteindewar

Online Duurzaamheid Festival 2021

Op 8-9-10 januari vinden er online circa 20 interactieve sessies plaats met diverse organisaties en bedrijven rondom ‘duurzaamheid’. In dit festival wordt ook onderzocht hoe het thema ‘samen’ een sleutel is binnen duurzaamheids-initiatieven. Je kunt een maand lang opnamen terugkijken. Maranke Spoor doet een van deze sessies. https://festival.strohplatz.com/

https://festival.strohplatz.com/

Expo Keerpunt

Een expositie van Maranke Spoor met de titel ‘Permacultuur, Wat is dat?!’ is te zien op de expo Keerpunt in Amersfoort, 12 sept. – 18 okt 2020. En Lucas Brouns geeft daar op 25 en op 30 september een rondleiding in onze Transitiebieb. Zie dit en het hele programma op www.expokeerpunt.nl . Twitter/Instagram: @expokeerpunt , Facebook: @expokeer , #expokeerpunt

Koppelting

Koppelting is een uncommonsconferentie voor & door deelnemers, oftewel een oefening in sociale permacultuur. De afgelopen jaren hebben wij het geluk gehad deel te kunnen nemen en alle keren was dat zo’n bijzondere ervaring dat Maranke dit jaar lid is van het organiserend commitee 🙂 <3 “Koppelting is an annual grassroots festival about peer production and free/libre alternatives for society. It is filled with projects, lectures, debates and workshops, and is co-created by the attendees. (…)” Amersfoort, 19-25 augustus 2019. www.Koppelting.org

Koppelting
9 klein langzaam

Intro-workshop op Belevingsmarkt

12 augustus 2018 vindt in Leende (vlakbij Eindhoven) de LCHF Belevingsmarkt plaats van het platform Gezond Dorp, opgericht door twee artsen.

Maranke Spoor vezorgt ‘s middags een intro-workshop over permacultuur.

Let op, je moet je vooraf inschrijven bij de organisatie. Maximaal aantal deelnemers: 30 personen.

Tijd: 14.00-14.45 uur. Kosten: 5 euro per persoon. Dit is het programma van de dag: http://lchfbelevingsmarkt.gezonddorp.nl/programma/

LCHF staat voor low carb healthy food. Er zijn ook workshops over fermenteren e.d.

9 klein langzaam

Future of Food 17 september 2017

“Op zondag 17 september organiseren we in de Botanische Tuinen opnieuw de themadag FutureFood, die aansluit bij het focusgebied Future Food van de Universiteit Utrecht. Onderzoekers van UU, gemeente Utrecht en verschillende maatschappelijk organisaties laten zien hoe zijwerken aan de voedselvoorziening van de toekomst.” Stichting Permacultuur Onderwijs is voor het derde jaar op rij op deze markt met een kraam vol informatie en een proeverij.

Wij staan weinig op beurzen e.d. We komen hier 1 à 2 keer per jaar aan toe, zoals nu het hierboven genoemde Future of Food event van de Universiteit Utrecht of dit event in De War, waar o.a. het burgerwetenschaps-initiatief Universiteit van Amersfoort gevestigd is. (Eerder stond Stichting Permacultuur Onderwijs onder meer op de Fair Puur en Bewust op het vermaarde ‘De Tuinkabouter’ in Oranje, een Gaaf Groen-markt en tweemaal op een Aseed Zadenruilbeurs.)

Lente in De WAR: zondag 2 april 2017

Lente in de WAR is een jaarlijks terugkerend evenement in De WAR in Amersfoort, waarbij het uitwisselen van zaden, pootgoed, stekjes en informatie over o.a lopende groene projecten wordt gecombineerd met discussie over politieke thema’s en praktische workshops.

Namens Stichting Permacultuur Onderwijs staat Lucas op deze dag klaar om je e.e.a. te laten proeven uit ons fermentatie-lab, en kun je de boeken die door ons zijn vertaald en bewerkt, inzien en aanschaffen. En er is nog veel meer te doen, kijk maar eens in het mooie programma!

Over De War kon je eerder lezen op Marankes blog.

Meer informatie over deze dag, met een mooi programma hier op Facebooks mobiele site, en hier op Facebooks normale site.

Lente in de War

Archief

Alle voorbije cursussen sinds 2010 staan op de website van de hoofddocent: www.marankespoor.nl/cursussen