Cursussen

Jaaropleiding Permacultuur op locatie

Onze jaaropleiding permacultuur (pdc-plus) 2021-2022 begint op 23 september (vijftien donderdagen) resp. 25 september 2021 (vijftien zaterdagen). Hoofddocent Maranke Spoor . Meer info vind je op de volgende pagina: http://permacultuuronderwijs.nl/cursussen/permacultuur-jaaropleiding-2021-2022/

.

Interactieve Permacultuur webschool

Stichting Permacultuur Onderwijs biedt nu een online leeromgeving. Hiermee is het mogelijk om in je eigen tempo, op je eigen tijden, permacultuur te studeren en te werken vanuit je eigen situatie. In de zomer van 2015 openden we de eerste module: de voor online interactie ontworpen evenknie van onze jaaropleiding permacultuur. Er is momenteel ruimte om daarin in te stromen.

Informatie over deze webschool? Klik hier.

7 Ontwerp van patroon naar details

Online Duurzaamheid Festival 2021

Op 8-9-10 januari vinden er online circa 20 interactieve sessies plaats met diverse organisaties en bedrijven rondom ‘duurzaamheid’. In dit festival wordt ook onderzocht hoe het thema ‘samen’ een sleutel is binnen duurzaamheids-initiatieven. Je kunt een maand lang opnamen terugkijken. Maranke Spoor doet een van deze sessies. https://festival.strohplatz.com/

https://festival.strohplatz.com/

Expo Keerpunt

Een expositie van Maranke Spoor met de titel ‘Permacultuur, Wat is dat?!’ is te zien op de expo Keerpunt in Amersfoort, 12 sept. – 18 okt 2020. En Lucas Brouns geeft daar op 25 en op 30 september een rondleiding in onze Transitiebieb. Zie dit en het hele programma op www.expokeerpunt.nl . Twitter/Instagram: @expokeerpunt , Facebook: @expokeer , #expokeerpunt

Ervaring

BasBeentjesPM79foto

Ben je benieuwd welke permacultuur-opleidingen we al eerder hebben gegeven? Kijk dan eens rustig op MarankeSpoor.nl/Cursussen. Je vindt daar een uitgebreide website.

Daarnaast vertelt Maranke ook wat over zichzelf in ons eboek Permacultuur, Wat is dat?!

Tortoise_met anarcho-draak in zich_transparant_IMG_5089_1000px

Heksendriedaagse (huiskamer-keukensessies)

Cursus samenvoorzienend voedsel verwerken, ook wel liefkozend heksendriedaagse voor hem en haar genoemd. Hoe zorg je dat je voedsel, op gezonde wijze, veel langer bewaren kunt? Hoe verwerk je zelf thuis op veilige manieren? Hoe stoppen we de overvloed die de zon in de zomer levert, in een potje? We kunnen fermenteren, koken (waaronder wecken), drogen… Wat is passend, in welke situatie? Naast het beetpakken van bovenstaande vragen, gaan we in deze huiskamersessies vooral ook veel praktisch bezig, en valt er van alles te proeven! Het thema ‘Bewaren’ in onze jaaropleiding wordt vaak zeer gewaardeerd. Deze reeks huiskamer-keukenworkshops in het midden van het land geeft daarvan een overzicht en bouwt erop voort. NB: Momenteel geen reeksen gepland. Meer weten? Klik hier.

IMG_5054_phatch

Koppelting

Koppelting is een uncommonsconferentie voor & door deelnemers, oftewel een oefening in sociale permacultuur. De afgelopen jaren hebben wij het geluk gehad deel te kunnen nemen en alle keren was dat zo’n bijzondere ervaring dat Maranke dit jaar lid is van het organiserend commitee 🙂 <3 “Koppelting is an annual grassroots festival about peer production and free/libre alternatives for society. It is filled with projects, lectures, debates and workshops, and is co-created by the attendees. (…)” Amersfoort, 19-25 augustus 2019. www.Koppelting.org

Koppelting
9 klein langzaam

Intro-workshop op Belevingsmarkt

12 augustus 2018 vindt in Leende (vlakbij Eindhoven) de LCHF Belevingsmarkt plaats van het platform Gezond Dorp, opgericht door twee artsen.

Maranke Spoor vezorgt ‘s middags een intro-workshop over permacultuur.

Let op, je moet je vooraf inschrijven bij de organisatie. Maximaal aantal deelnemers: 30 personen.

Tijd: 14.00-14.45 uur. Kosten: 5 euro per persoon. Dit is het programma van de dag: http://lchfbelevingsmarkt.gezonddorp.nl/programma/

LCHF staat voor low carb healthy food. Er zijn ook workshops over fermenteren e.d.

Leven op aarde: tweedaagse cursus door Marc Siepman

In deze cursus vertelt Marc Siepman over de historie van het leven, over de complexe interacties die al die organismen aangaan en hoe dit voor een planeet zorgt waarop het leven kan floreren. “[E]r is een breed scala aan oplossingen, die per plek volledig anders zullen zijn. Maar met een visie die het leven ondersteunt in plaats van vernietigt, kunnen we regeneratief zijn in plaats van destructief.” Deze cursus wordt georganiseerd door Stichting Permacultuur Onderwijs in transitie-initiatief De WAR. Amersfoort, zo 10 en ma 11 november 2019. Meer info (op marcsiepman.nl)

Marc Siepman
9 klein langzaam

Future of Food 17 september 2017

“Op zondag 17 september organiseren we in de Botanische Tuinen opnieuw de themadag FutureFood, die aansluit bij het focusgebied Future Food van de Universiteit Utrecht. Onderzoekers van UU, gemeente Utrecht en verschillende maatschappelijk organisaties laten zien hoe zijwerken aan de voedselvoorziening van de toekomst.” Stichting Permacultuur Onderwijs is voor het derde jaar op rij op deze markt met een kraam vol informatie en een proeverij.

Wij staan weinig op beurzen e.d. We komen hier 1 à 2 keer per jaar aan toe, zoals nu het hierboven genoemde Future of Food event van de Universiteit Utrecht of dit event in De War, waar o.a. het burgerwetenschaps-initiatief Universiteit van Amersfoort gevestigd is. (Eerder stond Stichting Permacultuur Onderwijs onder meer op de Fair Puur en Bewust op het vermaarde ‘De Tuinkabouter’ in Oranje, een Gaaf Groen-markt en tweemaal op een Aseed Zadenruilbeurs.)

Lente in De WAR: zondag 2 april 2017

Lente in de WAR is een jaarlijks terugkerend evenement in De WAR in Amersfoort, waarbij het uitwisselen van zaden, pootgoed, stekjes en informatie over o.a lopende groene projecten wordt gecombineerd met discussie over politieke thema’s en praktische workshops.

Namens Stichting Permacultuur Onderwijs staat Lucas op deze dag klaar om je e.e.a. te laten proeven uit ons fermentatie-lab, en kun je de boeken die door ons zijn vertaald en bewerkt, inzien en aanschaffen. En er is nog veel meer te doen, kijk maar eens in het mooie programma!

Over De War kon je eerder lezen op Marankes blog.

Meer informatie over deze dag, met een mooi programma hier op Facebooks mobiele site, en hier op Facebooks normale site.

Lente in de War

Archief

Alle voorbije cursussen sinds 2010 staan op de website van de hoofddocent www.marankespoor.nl/cursussen