Permacultuur is…

permalogo01Uitleggen wat liefde is in één zin? Dat gaat niet. Wellicht dat daarom ooit de reeks ‘Liefde is’ in het leven geroepen is. Uitleggen wat permacultuur is in één zin is ook heel lastig. Daarom is de reeks ‘Permacultuur is’ er nu ook! Deze verschijnt sinds maart 2014 via diverse media zoals Facebook, Twitter en LinkedIn – zie onder aan deze pagina de linkjes daarnaartoe. En… een bondige beschrijving van wat permacultuur is vindt u op de website van de voorzitter van de Stichting Permacultuur Onderwijs: marankespoor.nl/wat-is-permacultuur.   Enige voorbeelden van wat u verwachten kunt:   1 : Permacultuur is: Pro Life Pro Life?! Bedoel je tegen abortus? Nee joh, voor het leven in hele brede zin, het herstellen van ecosystemen, op de grote en de kleine schaal, meer (bio)diversiteit en evenwicht.   Permacultuur is? Nr. 2 Inzien dat het probleem vaak de oplossing is. Landbouw heeft meer bijgedragen aan de veel te grote hoeveelheid CO2 in de lucht, dan olie, kolen en gas. De oplossing is dat we klimaatverandering kunnen tegen gaan door over te schakelen op een regeneratieve, herstellende landbouw. Herstellende landbouw bouwt aan de bodemvruchtbaarheid in plaats van deze af te breken. Deze bodemvruchtbaarheid ontstaat door de koolstof die in de lucht juist teveel is op de slaan in de bodem met behulp van koeien bomen en andere supersterren. Meer weten?
  • Lees het boek Herstellende landbouw, wij hebben het al voor u vertaald naar het Nederlands!
  • Lees het boek Cows save the planet, and other improbable ways of restoring soil to heal the earth.
  Permacultuur is: Nr. 61 Kunnen blijven bestaan . Het was erg verhelderend gisteren in Studium Generale van de Universiteit Utrecht hoe Redmond O’Hanlon ons bestaan weer in de context van de evolutie en ‘de natuur’ zet. Zijn zulk besef en zulke interdisciplinaire kennis niet onwijs nodig om te kunnen blijven bestaan? http://www.sg.uu.nl/sprekers/redmond-ohanlon (de voordracht, ook in langere versie met Q&A)  

114 Permacultuur is: Leren inzien dat alles waarin je ontwerp niet voorziet werk voor jou is…

Brandnetelplaag of schapendeficiëntie?

Skudde-Home-Zomer1 Bill Mollison, grondlegger van de moderne permacultuur, zei ooit het volgende: “Er is hier geen sprake van een slakkenplaag, maar van een eendendeficiëntie!” Reden waarom vele permacultuurtuinen wereldwijd nu de Indische loopeend in dienst hebben… Deze kunnen goed slakken leren eten. (Jong geleerd, oud gedaan.) Toen ik [Maranke Spoor] dit weekend een boomgaard bezocht na een tocht door de Belgische fruitstreek, viel me het volgende op: er werd hier duidelijk niet gespoten, de onderbegroeiing was een wilde weelde, en de bodemstructuur was er beter dan elders… maar op sommige stukken stonden er zoveel brandnetels en bramen dat er zeker in de zomer geen doorkomen aan is. De eigenaar gaf ook aan dat dit een probleem was. Op aangrenzende percelen zag ik kleine groepjes eetbare onkruidmaaiers rustig grazen… http://marankespoor.nl/cursussen/