Kaukasische rankspinazie

Hablitzia tamnoides (Kaukasische rankspinazie, familie Amaranthaceae) is een handige plant om in je assortiment te hebben. Je hoeft ze niet elk jaar opnieuw te zaaien want het is een meerjarige (vaste) plant.

De zaadjes van deze plantensoort moeten koud gestratificeerd worden: zet de gezaaide bakjes, met goed drainerende zaaigrond, gedurende 3-4 weken in de koelkast om een winterperiode te simuleren. De grond moet niet te nat zijn. Plaats eventueel een deksel op het zaaibakje met het ventilatieklepje op een klein kiertje.

Om de kiemplantjes te leren kennen staan hier enkele foto’s.  Je ziet ook dat een van de kiemplantjes op dat moment nog een zaadje op het kiemblaadje had zitten geklemd.

hablitzia tamnoides var kaukasica seedling3_phatch
Twee weken later zijn de jonge plantjes al goed geworteld, en hebben ze een aantal blaadjes. Ze krijgen een groter potje, met meer compost in het aardemengsel.

hablitzia tamnoides seedling ready for 2nd potting or planting out

hablitzia tamnoides seedling in 2nd potting

Als je er heel goed voor zorgt zouden ze er in theorie als volgt uit kunnen zien binnen een jaar (op zandgrond met fijne compost én een slakkenbarrière) – maar meestal zien ze er zo pas uit na twee à drie jaar.

hablitzia tamnoides var kaukasica plant2_phatch

De Kaukasische klimspinazie blijkt vooralsnog goed winterhard in Nederland, al hebben wij ze toevallig wel gezaaid ná de felle vorst van begin 2012.

Een uitlopend plantje in zijn tweede jaar ziet er zo uit:

hablitzia tamnoides re-emergent 2nd year-a

In het derde jaar hebben de planten al een sterk wortelstelsel ontwikkeld. Als ze opkomen, begin maart, zie je gedrongen uitlopers, wat roodachtig van kleur.

Habltizia tamnoides_IMG_3831_phatch

En eind april ziet het er dan zo uit…

Hablitzia tamnoides_IMG_4081_phatch

Je ziet ook goed dat de plant ranken maakt.

Hablitzia tamnoides_IMG_4093_phatch

Die ranken kun je laten kruipen, of opbinden in de hoogte.

Wie had dat gedacht, allemaal uit zo’n klein glinsterend zaadje!

Hablitzia tamnoides_P1110408_phatch