Veelgestelde vragen over jaaropleiding Pdc-plus

Op deze pagina geven we antwoord op een aantal vragen waarmee je als geïnteresseerde kunt zitten.

Wat zijn de thema’s die in jullie jaaropleiding permacultuur behandeld worden?

De thema’s zijn: Inleiding Permacultuur, ontwerpen, bodem, bouwen, ecologie, economie, water, bewaren, sociale permacultuur.

Worden tijdens jaaropleiding op locatie dezelfde thema’s behandeld als in de webschool?

Jazeker, de aanpak is echter wel anders in de webschool: het lesmateriaal is in de webschool wel aangepast aan online leren en er wordt bijvoorbeeld meer met projecten en met individuele (!) schriftelijke feedback daarop gewerkt. Verder is het zo dat de op-locatietraining en de schriftelijke cursus online elk hun eigen voor- en nadelen hebben, die naast elkaar bestaan. Uiteraard kan datgene wat voor de een het meest gepast is, voor een ander juist een nadeel zijn.

Wat voor jou het beste is hangt dus af van wie jij bent in combinatie met het totaal van je specifieke omstandigheden.

Wat is een PDC?

Een PDC is een permacultuur ontwerp certificaat. Toen de Australiërs Bill Mollison en David Holmgren begin jaren zeventig over permacultuur gingen schrijven, nadat ze hadden geobserveerd hoe gebruikelijke landbouwmethodes de aarde uitputten, zijn ze ook cursussen gaan geven. Inhoudelijk een soort van combinatie tussen een crash course Ecoliteracy (stoomcursus Ecologisch alfabetisme) met daarop gebaseerd permacultuurontwerp. Ze ontwierpen een stoomcursus van 72 uur, doorgaans aangeboden gedurende een aaneengesloten periode van 14 dagen waarna je, bij voortdurende aanwezigheid, je PDC (permacultuur ontwerp certificaat) ontving.

Een belangrijke reden voor het aanbieden van deze cursussen in een aaneengesloten periode van twee weken is dat mensen er voor naar Australië afreisden, in de begindagen van de PDC waren er in andere landen nog geen docenten en er was ook nog geen internet!

Is jullie jaaropleiding permacultuur een PDC?

Ja, je ontvangt na afronding van je jaaropleiding permacultuur je Permacultuur-ontwerpcertificaat. De webschooljaaropleiding is afgerond als al je projecten zijn goedgekeurd. En bij de opleiding op locatie is het een combinatie van aanwezigheid en enkele (minder) projecten.

En waarom wordt het wel PDC-plus genoemd?

Een PDC zoals die ontwikkeld is in Australië omvatte enkel theorie. Zij raadden toen aan na de theoretische stoomcursus van 72 uur, een soort van ecologische inburgeringscursus/permacultuurzwemdiploma om daarna in de praktijk verder aan de slag te gaan, al dan niet ondersteund door één of meerdere opleidingen.

De jaaropleidingen permacultuur zoals die in het Nederlandse taalgebied zijn onstaan, hebben wat lengte en praktijkonderdelen toegevoegd aan het PDC-curriculum. Vandaar de plus. Een tijdlang was jaaropleiding permacultuur hier ook de meest gangbare term voor, de laatste tijd echter nemen mensen weer vaker het woord PDC in de mond en begrijpt men minder vaak wat je bedoelt als je het over een jaaropleiding permacultuur hebt.

Wat echter altijd gebleven is dat onder de fijne feedback van onze cursisten haast altijd veel, “wat jammer dat het alweer afgelopen is”, “het was eigenlijk een beetje te kort” e.d… opmerkingen voorkomen, daar komt ook de plus in PDC(plus) vandaan.
Er is het een en ander toegevoegd, maar we kunnen de opleiding natuurlijk niet steeds langer blijven maken, daarom werken we nu in de jaaropleiding (alleen in de op-locatie-cursus) met 3 gezamenlijk in te plannen joker/excursiedagen, zo sluiten we maximaal aan bij de wensen van de mensen. En organiseren we af en toe een verdiepende training.

Hoe groot zijn de groepen in de op locatietrainingen? Gaat het door? Een van de meest gestelde vragen. En hoewel dit natuurlijk nooit precies te voorspellen valt, gaat het om groepen die, bewust klein genoeg zijn voor echte aandacht.

Maar ook groot genoeg om je als cursist (even) in de groep te kunnen verstoppen, iets waar onze docenten sowieso veel respect voor hebben. Het houden van presentaties voor de groep is bijvoorbeeld bij geen van onze opleidingen ooit verplicht, hetgeen weer niet betekent dat de mogelijkheid projecten op deze manier te presenteren niet geboden wordt. Een combinatie van maximaal respect voor diversiteit en echte aandacht is waar het bij ons om draait. Met een focus op kwaliteit boven kwantiteit.

Je kunt qua groepsgrootte denken aan groepen van rond de 12 voor de jaaropleiding permacultuur en zelfs 4 à 6 voor de cursus voedselverwerken. Dit werken met bewust kleine groepen betekent ook dat een groep soms vlot vol kan zijn, en ook kunnen er plaatsen over zijn terwijl de cursus gelukkig toch doorgaat.

Wat zijn de voordelen van het verspreiden van de permacultuuropleiding over een jaar?

Er zit ruimte tussen de lesblokken waardoor je ruimte krijgt voor zelfstudie en projecten tussen de lessen door. Tijdens contactmomenten, of die nu online zijn (webschool) of residentieel (op locatie) kun je daar dan weer vragen over stellen. Dit is iets wat deelnemers aan een cursus van 14 dagen achter elkaar vaak aangeven te missen.

De verspreiding over een jaar maakt het voor een diversere groep mensen mogelijk de opleiding te volgen. Niet iedereen bevalt de intensiteit van 14 dagen achtereen even goed, hoewel de complete onderdompeling die dan optreedt uiteraard ook weer als een voordeel gezien kan worden.

Je maakt gedurende de opleiding alle seizoenen mee.

Jaaropleiding in internationale context

Diverse internationaal erg bekende permaculturisten zoals Patrick Whitefield (Engeland) en Geoff Lawton (Australië), hebben, na vragen van ons, op onze opzet van de jaaropleidingen gereageerd met: “Dat klinkt als een goed systeem, ik zou het niet veranderen!” En: “Ik zie geen reden dat jullie zouden moeten overschakelen op ons oude 72 uur achtereen systeem.”

Heb ik ook wat aan jullie jaaropleiding (PDC-certificaat) als ik er (inter)nationaal mee verder wil qua studie, werk?

Jazeker, daar hebben wij goede ervaringen mee! Bijvoorbeeld wat betreft toegang tot allerhande permacultuur-vervolgopleidingen, in allerlei landen. Het kan deuren voor je openen. Realiseer je echter dat elk instituut (ook onze Stichting Permacultuur Onderwijs) zelf bepaalt wat ze wel en niet accepteren. Als mensen actief willen worden bij onze Stichting, is een PDC bijvoorbeeld een minimum, waarbij we wel wat verder kijken dan enkel het papier (we kijken bijvoorbeeld ook wie de docenten waren, hun achtergrond, ervaring e.d..).

Ik heb een heel relevante achtergrond qua opleiding en werk, is een permacultuuropleiding dan nog zinnig voor me?

Dat hangt natuurlijk van jou af, zoals wat je leerbehoefte is. Doe het liever niet om ‘erbij’ te horen o.i.d…

Maar de praktijk leert dat mensen met ‘relevante’ beroepen doorgaans erg tevreden zijn met onze opleidingen. En dat er bovendien niet erg veel overlap is met andere opleidingen, danwel dat de insteek een heel andere is. Een van de cursisten die de landbouwschool gedaan had, gaf steeds aan: Dit is erg nuttig, waarom heb ik dit niet geleerd op de landbouwschool?! Ook kan er een hoop ‘ontleren’ aan te pas komen… Dingen die je geleerd hebt weer afleren…

Hoe kunnen buitenlandse clubs de Nederlandstalige certificaten lezen?

Wij bieden onze certificaten standaard tweetalig aan, in het Nederlands en het Engels.

Is de jaaropleiding Permacultuur (pdc-plus) voor beginners of gevorderden?

Voor beide: onze docenten zijn gewend om met erg diverse groepen te werken. Ben je erg ervaren, en/of leer je erg vlot, en verwacht je je daardoor tijdens een jaaropleiding op locatie te gaan vervelen vanwege de snelheid van het geheel? Dan is de online jaaropleiding in de webschool wellicht meer geschikt voor jou. Ik (Maranke) heb online permacultuur gestudeerd bij Patrick Whitefield toen ik zelf o.a. reeds een hele reeks permacultuuropleidingen gegeven had. Ik heb hier toch een hoop van geleerd, onder meer door de individuelere aanpak die er in zijn online cursus was. Met ervaren cursisten werd anders omgegaan dan met beginners, en de mogelijkheden daarvoor waren online veel groter: je zit bijvoorbeeld niet op elkaar te wachten als de een feedback krijgt die voor de anderen niet zo relevant is.

Voor wie is de Jaaropleiding Permacultuur (pdc-plus)?

Deze opleiding is een algemene doch grondige kennismaking met permacultuur. Ze is dan ook volgens goed internationaal gebruik gericht op iedereen die meer wil leren over permacultuur.

Cursisten in deze opleiding hebben zodoende een keur aan achtergronden: econoom, huismens, docent biologie, kunstenaar, akkerbouwer, thuiszorgmedewerker, IT-er, hovenier, grafisch ontwerper, tandarts, veeboer, jurist, landschapsarchitecht, verloskundige, natuurbeheerder, om wat voorbeelden te noemen, uit de afgelopen jaren.

Waarom zijn deze opleidingen relatief kort?

Een kerngedachte in de permacultuur is dat het belangrijk is een helikopter-view te kunnen hebben; te kunnen kijken naar het geheel; de kern van diverse relevante onderdelen te kunnen vatten; en dat je bijvoorbeeld niet vier jaar bodemkunde hoeft te studeren om een goede bodembeheerder te kunnen zijn. Maar dat je wel, zowel op het gebied van theorie als praktijk, een basis nodig hebt. Een basis die vaak wordt ervaren als een levensveranderende ervaring, een soort katalysator waarmee je in relatief korte tijd een eind op weg geholpen bent.

Waarom zijn jullie een permacultuur webschool begonnen?

Bijvoorbeeld om de opleiding een stuk toegankelijker te maken voor een nog diversere groep mensen. Het is een stuk flexibeler en voordeliger.

Het biedt oplossingen voor zaken als: “Ik wil graag leren maar ik kan niet op zaterdag, kan het ook op dinsdag?”, “Ik ben niet het hele jaar in Nederland (of België), hoe moet ik nu de opleiding doen?”, “Ik heb niet echt de tijd om steeds twee dagen achtereen op cursus te komen, al was het maar vanwege het ontbreken van oppas, is er geen andere optie?” en “Is er een permacultuurcursus in mijn woonplaats? Want reizen is bezwaarlijk voor me.”

Ik ben een eindje op weg in de webschool maar wil even stoppen kan dat?

In de webschool is veel mogelijk, het is heerlijk flexibel, je kunt studeren op momenten dat het jou uitkomt. Zo zijn er mensen die in de vakantie bijvoorbeeld extra veel doen en anderen die dan juist niet aktief zijn of wat maanden besteden aan mantelzorg voor een familielid en dan daarna, de studie weer oppakken, dat kan allemaal heel makkelijk in de webschool. Wil je langer dan een jaar blijven dan kan dat ook, je kunt dan je inschrijving voor het symbolische bedrag van 50 euro met een heel jaar verlengen! Het is uiteraard niet mogelijk om aan de permacultuuropleiding in de webschool te beginnen en dan daarna het cursusgeld terug te vragen.

Zijn jullie commercieel?

Stichting Permacultuur Onderwijs heeft geen winstoogstmerk, hier is bewust voor gekozen. Geld is voor ons een middel, maar is dus niet het doel. Het ontbreken van een winstoogmerk betekent helaas niet dat wij geen rekeningen te betalen hebben en/of alles gratis kunnen doen. We bieden graag gratis ons eboek: ‘Permacultuur, wat is dat?! aan. Voor onze overige producten/diensten gelden redelijke, niet winstgerichte prijzen.

Moet ik veel van computers weten om in jullie interactieve webschool te studeren?

Nee hoor, je hebt alleen de dagelijkse basisvaardigheden nodig op de computer.

Waarom moet ik een permacultuur opleiding doen?

Dat is niet zo, doe het enkel als je het zelf graag wilt.

Welke cursisten hebben jullie het liefst?

Zij die er graag voor kiezen een onderdeel van de oplossing te zijn, in plaats van van het probleem. Een grote diversiteit aan cursisten die de opleiding gaan doen vanuit een intrinsieke behoefte om te leren. En dat geldt dan weer voor de grote meerderheid van de cursisten. Zodanig zelfs dat de mate van enthousiasme soms haast problematisch wordt 😉

Welke cursisten hebben jullie liever niet?

Zij die denken dat ze het allemaal al weten, tegenstanders van het minimumloon, of zij die het meer om het papiertje te doen is dan om de inhoud 😉 Een van onze eigen permacultuurdocenten zei eens: “Dit is iets wat voor ons allemaal erg nuttig is om te leren, besteed dus geen tijd aan mensen die niet willen leren.”

Is er een lijst met verplichte literatuur?

Nee, er is geen verplichte literatuur die je naast het de opleiding moet aanschaffen. Je krijgt per thema in de opleiding wel boeken- en andere media-tips om, waar je wilt, meer over te lezen en te kijken. Als aanbevolen literatuur mag je deze twee permacultuur-boeken zien, die we hebben vertaald en bewerkt: Herstellende landbouw: Agro-ecologie voor boeren, burgers en buitenlui, een boek dat we vanwege de inhoud en de kwaliteit hebben aangewezen om in de Nederlandse taal te publiceren, en/of Permacultuur in je moestuin, ook een revolutionair en praktisch boek. Door op de links te klikken zie je meer informatie, je kunt ze rechtstreeks bij ons bestellen, je krijgt er dan ook een zakje zaadjes bij.

Wie zijn jullie?

Maranke Spoor

Maranke Spoor heeft een grote passie voor natuur en rechtvaardigheid en begon al op jonge leeftijd als tuinier. Op elke plek waar ze woonde zorgde ze al snel voor een eetbare siertuin: op balkon en dakterras, in schooltuin en moestuin. Maranke is opgeleid als jurist, een beroep dat ze o.a. in de vorm van docent recht tot 2010 uitoefende, is initiator van www.weggeefwinkels.nl en sinds 2010 docent permacultuur. In die hoedanigheid verzorgde ze reeds vele opleidingen op het gebied van permacultuur/voeselbossen. Verder is Maranke sinds 2013 voorzitter van Stichting Permacultuur Onderwijs, vertaalde en bewerkte ze samen met haar collega Lucas Brouns Engelstalige permacultuur-literatuur (Herstellende Landbouw van Mark Shepard en Permacultuur in je moestuin van Christopher Shein & Julie Thompson), en is Maranke illustrator en auteur, van ‘Permacultuur, wat is dat?!’

Zie ook: MarankeSpoor.nl/maranke/ als u meer wilt weten

Lucas Brouns

Studeerde Taalbeheersing (Nederlandse Taal- en Letterkunde) met een focus op onderwijs en educatieve teksten. Toen hij in 2001 afstudeerde ging hij op een tuinderij werken, om vervolgens het groene werk en het educatieve werk steeds meer met elkaar te combineren. Hij is sinds de oprichting betrokken bij Stichting Permacultuur Onderwijs, en vertaalde en bewerkte samen met zijn collega Maranke Spoor Engelstalige permacultuur-literatuur (Herstellende Landbouw van Mark Shepard en Permacultuur in je moestuin van Christopher Shein & Julie Thompson).

Zie ook: De pagina ‘Over mij’ op Oefenboerderij.nl (alwaar ook Lucas’ LinkedIn-profiel met cv)

Staat je vraag hier niet bij?

Als je na het lezen van de informatie over de opleidingen en het eboek ‘Permacultuur, wat is dat?!’ nog vragen hebt, stuur ze dan graag naar ons info-adres info (apenstaartje) PermacultuurOnderwijs.nl