VVV

Wil jij ook een voedselbos?

Je eigen eetbare bos, een prachtige wilde weelde, die krioelt van de biodiversiteit, en waar je na het werken in het groen heerlijk kunt bijkomen?

Gewoon in (midden) Nederland? Zonder subsidieafhankelijkheid, en op permanente grond?!

Waar we elkaar aanvullen met onze verschillende kwaliteiten en die dingen die alleen niet lukken, samen doen. Een gezellig verbonden geheel vormen, en elk ons eigen deel hebben. Maar waar tegelijkertijd geen voor voedselbossers sterk beperkende regels zijn, zoals te doen gebruikelijk op een volkstuinencomplex.

Dus geen maximaal-2-bomen-per-tuin, of “Meneer, is uw tuin al leeg, want het tuinseizoen is over!” Mogelijk wel een minimumhoeveelheid bossig groen, zeker een focus op meerjarige planten en mogelijk een opening voor dieren. Een soort van omgekeerde volkstuinvereniging dus!

Klinkt dat aantrekkelijk? Zou je van een dergelijke voedselbosvereniging wel lid willen worden? Een samen-sterk-club in plaats van, in een krappe, sterk gereguleerde markt, allemaal individueel een stuk land zoeken voor onze voedselboswensen? Dus samen zoeken naar land, en bestemmingsplanmogelijkheden. Samen kunnen we meer. En de praktijk wijst uit dat gebundelde en/of grotere projecten meer kans van slagen hebben.

Dan wordt het eens tijd om bijeen te komen om hieraan te gaan werken. Dit project bestaat nog niet, en is ambitieus. Tegelijkertijd heeft het weinig pretenties bijvoorbeeld op het vlak van de allergrootste, de echtste o.i.d. en is het zeer doelgericht. Dus kom maar op met je trekkracht, je diverse (!!) vaardigheden, en/of Pipi Langkous-mentiliteit (Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ‘k het wel kan….) maar wees ook weer niet zoo eigenwijs dat je niet meer openstaat voor leren van ervaringen van anderen.

Waar ik, Maranke Spoor, 15 jaar geleden, toen ik mijn allereerste permacultuurcursus volgde, enkel nog verwezen werd naar het buitenland voor projecten en in de jaren daarna de projecten in NL op de vingers van 2 handen te tellen waren, kan ik het nu met de beste wil van de wereld niet meer bijhouden, erg wijs: de projecten van diverse aard nemen steeds meer toe en nemen ook diversere vormen aan. Een voedselbosvolkstuinvereniging (VVV) zag ik nog niet, maar daar zie ik wel een behoefte, wellicht worden we als pionierdieren wel trendsetters op dat vlak, en ontstaan er in de loop der tijd hele reeksen VVVś , het zou fantastisch zijn. Want ondanks het feit dat het aantal voedselbosprojecten flink groeit zijn we er natuurlijk nog lang niet, en kunnen we veel bijdragen door ons hiervoor in te zetten.
Het is een fenomeen dat de veerkracht van het land vergroten kan terwijl mensen er Voeding/Verbinding en Vrede kunnen vinden. Het is een van de diverse uitgelezen kansen om onderdeel te zijn van de oplossing voor de uitdagingen van deze tijd.


Na een reeks oprichtingspotlucks in 2022 is er nu een kerngroep aktief, die land zoekt en aan een eigen webzijde werkt op deze stek :
https://voedselbosvolksvereniging.nl/==== Oprichtingspotlucks van 2022 ====

Bijeenkomst 1
Op zondagavond 12 Juni 2022 organiseer ik Maranke Spoor in De WAR aan de Heiligenbergerweg 34 te Amersfoort een netwerkbijeenkomst voor mensen die een voedselbos willen. Ik zal er na het eten wat vertellen over bovenstaand idee en gelegenheid geven tot het leggen van verbindingen en uitnodigen tot samenwerking.


Bijeenkomst 2
Op Zondagavond 19 Juni 2022
Is de tweede bijeenkomst, we gaan dan met een aantal mensen van de op 12 Juni onstanegroep aan de slag met een wensenenquete die ik voor dit doel heb gemaakt. Mogelijk sluiten er nog enkele geintereseerden aan die verhinderd waren op 12 Juni.

Bijeenkomst 3 is op 3 Juli 2022

We beginnen om 18 uur met een gezellige potluckmaaltijd, om elkaar in een ongedwongen sfeer alvast een beetje te leren kennen. Je neemt gewoon wat lekkers mee. Graag modulair: zo doe ik bijvoorbeeld mijn vlees en kaas in een apart bakje en meng ik ook geen alcohol, gluten of noten door iets dat ik maak (nee ook geen klein beetje). Zo zijn diëten geen probleem en kunnen we diversiteit vieren! Denk hier vooral niet te moeilijk over!! Iets lekkers maken en/of iets meenemen uit je eigen tuin is natuurlijk fantastisch maar een komkommer en een zak nootjes meenemen is dat ook : )
Ben je ervoor in, je verwachtingen en oordelen zoveel mogelijk thuis te laten, heb je een flinke voedselbosbehoefte en zin in een leuke avond, kom dan gezellig langs.

De bijeenkomst is tot 21u en daarna is er voor wie wil nog gelegenheid tot napraten.

Je hoeft je voor deze bijeenkomst niet aan te melden. Bijdragen kan achteraf op basis van ‘Pay what you can’, contant bij mij op het event (of per bank vanaf 15 onder vermelding van VVV). Het is, ijs en weder dienende, lekker buiten.

Check kort voor het event nog even www.permacultuuronderwijs.nl/VVV om te kijken of er nog iets veranderd is.

Vele vriendelijke groene groeten & wellicht tot ziens!

Maranke Spoor

PS: Deze lokale bijeenkomst vindt plaats in het Autoluwe initiatief De WAR,
kom dus niet met de auto en parkeer deze al helemaal niet in de vele straten van onze lieve buren.


P.S: Zoekcirkel nu is 25 km rond Amersfoort, maar dit project is net gestart en nog te pril om allerlei hele concrete vragen als waar is het hoeveel kost het e.d… al heel precies te kunnen beantwoorden. We zoeken nu een stek en mensen met dezelfde wensen.