Reunie voor alle oud cursisten van al onze Permacultuuropleidingen

Op Zaterdag 20 Mei 2023 is er voor de allereerste keer een reunie voor alle oud cursisten van al onze permacultuuropleidingen ! We starten om 10:30 en eindigen om 17:00, met tussen de middag de gebruikelijke potlucklunch. De locatie is de Glinstertuin in De Glind https://glinstertuin.nl/ Jouw bijdrage: pay what you can, dit mag ook in (contante) florijn. Op www.betalenmetflorijn.nl kun je meer lezen hierover en eenvoudig een florijnaccount aanmaken.

Heb je vragen over permacultuur die je graag behandeld zou willen zien of zou je graag je project willen presenteren, dan kan je dat vooraf kenbaar maken via : maranke@permacultuuronderwijs.nl

Na vele verzoeken en er steeds maar niet aan toekomen komt het er nu dan eindelijk van!! Wij zijn niet in staat geweest om persoonlijke uitnodigingen te versturen, wel horen we van diverse mensen dat ze er veel zin in hebben en mensen van hun jaargroep meegevraagd hebben nadat ze deze uitnodiging zijn tegengekomen : )


Adres en Coördinaten De Glinstertuin

Boshuisweg, 3791 ND De Glind

     * Boshuisweg op kaart: https://www.openstreetmap.org/way/6974549#map=16/52.1138/5.5081

     * De Glind op kaart: https://www.openstreetmap.org/relation/302104#map=14/52.1190/5.5078

     * De Glinstertuin heeft geen huisnummer of huis, wel een bord bij het hek van de tuinderij.

     * Je kan Boshuisweg 1 opgeven als je een navigatie-apparaat instelt.

     * Coördinaten: 52.1136, 5.5081


Vervoer
Zoals zo vaak zijn er meerdere wegen die naar het spreekwoordelijke Rome leiden.


Met het openbaar vervoer en/of de fiets

Buurtbus Bus 511 https://www.buurtbus511.nl/

Algemene informatie over OV-fietsen: https://www.ns.nl/deur-tot-deur/ov-fiets (als je nog lid moet worden, moet je dat thuis bijtijds alvast even regelen).

Fietsen kan bijv. vanaf een kleiner station dichterbij zoals Barneveld (enkele OVfietsen) of station Hoevelaken (geen OV-fietsen).

Mocht je zin hebben in een wat langere fietstocht door een prachtige groene omgeving kun je op bijvoorbeeld vanaf station Amersfoort op de fiets naar De Glind. Dit is vanaf station Amersfoort ca. een uur fietsen via een prachtige route.

Station Amersfoort is een groot station met honderden OV-fietsen en de bijbehorende zeer goede beschikbaarheid. Directe link beschikbaarheid OV-fietsen Amersfoort Centraal: https://www.ns.nl/deur-tot-deur/ov-fiets/huurlocaties/map?q=amersfoort&details=52.15293,5.37481


Met de auto
Je parkeert in het dorp, van daar af is het een kwartiertje lopen (daarover hieronder meer). Als lopen echt niet makkelijk voor je is mag je bij de tuin parkeren. Anders gewoon in het dorp parkeren er is namelijk nog een (sociale) tuinderij tegenover De Glinstertuin en de parkeerruimte in de berm is beperkt, ook moeten er soms tractoren langs.

Verander het vertrekpunt naar keuze en zet de routeplanner desgewenst op ‘toeristisch’: https://www.anwb.nl/verkeer/routeplanner?displayType=instructions&lat1=52.1371241&lat2=52.1206886&lon1=5.5826117&lon2=5.5058244&name1=Barneveld&name2=De%20Glind&transportMode1=car

Parkeren van auto’s kan dus zeer beperkt en alleen in uiterste uitzondering (zie hierboven) aan de straat bij de Glinstertuin en anders op P in dorp. Parkeren kan in de dorpskern bij de P-plaats voor de kinderboerderij: https://www.openstreetmap.org/search?query=kinderboerderij%20de%20glind#map=19/52.12072/5.50773

Looproute van het dorp naar De Glinstertuin (15 minuten): https://www.openstreetmap.org/directions?engine=fossgis_osrm_foot&route=52.1197%2C5.5064%3B52.1136%2C5.5081


Bed & Breakfast

B&B Appelgaard zit in De Glind en B&B Lorem net buiten de Glind (richting Leusden). Voor het geval je deze buitenkans aan wilt grijpen voor een paar daagjes weg.


Drinken en eten
Er is een put geslagen voor grondwater.
Dit is ook ongekookt goed drinkbaar maar niet volledig getest.
Daarom is het, bijv. bij gevoeligheid, slim om zelf ook wat extra koud water mee te nemen.

Voor koffie en thee en de potlucklunch is er een tweepitsfornuis voor als je iets warm wilt maken. Qua koelkast is er een bak met water.

Onderdak

De tuin is niet meer zo heel jong en er zijn naast een tent om even te schuilen als het regent, al mooie schaduwplekken bij bomengroepjes.


Toilet
Er is een compostoilet op de tuinderij!! Dus ondanks het feit dat er geen gebouw is kunnen we er wel gebruik maken van een toilet!


Plantjes
Jos verkoopt prachtige (vaste/meerjarige) plantjes, het aanbod wisselt maar mochten er nog plantjes zijn,  hetgeen waarschijnlijk is, en je kunt daar iets van gebruiken voor je tuin, denk er dan aan dat er mogelijk géén PIN is in deze kwekerij.Potlucklunch
We eten dus gezellig samen, dit is net als tijdens de cursusdagen een feestelijke aangelegenheid waar voorbijgangers nogal eens enthousiast op gereageerd hebben.
Tijdens het lunchuur even wandelen ff lekker onder een boom gaan liggen, of achter een boek verdwijnen kan echter ook altijd, voel je vooral vrij om dit te doen.

Praktisch gezien neem je voor de potlucks gewoon iets mee dat je zelf graag eet. Graag modulair, zo meng ik bijvoorbeeld mijn lokale dierlijkheden niet door andere dingen en meng ik ook geen alcohol, gluten (denk aan broodachtigen) of noten door iets dat ik maak, en mocht ik eens iets willen maken waarin nootjes o.i.d. ingredieent zijn dan zet ik het er gewoon even bij. Zo zijn diëten e.d. geen probleem en kunnen we elkaar inspireren & diversiteit vieren! 

Denk hier dus vooral niet te moeilijk over, iets lekkers maken en/of iets meenemen uit je eigen tuin is natuurlijk fantastisch maar een komkommer en een zak nootjes meenemen is dat ook : )  Als iedereen nu net iets meer meeneemt dan die zelf eet is er al altijd genoeg (in de praktijk is er meestal teveel), en is het ook geen probleem als een wisselend persoon het een keer vergeet.  Het komt in de praktijk hoe dan ook altijd goed is mijn ervaring bestaande uit inmiddels vele honderden potlucks, het uitgangspunt geen discussies over eten tijdens het eten, is daarbij een succesfactor gebleken.