Transitiebieb

Iedere Donderdagavond van 6 tot 9* is onze transitiebieb geopend, voor uitlenen, ontmoetingen, vragen en wat dies meer zij.
Met Sint & Kerstmis gesloten.

Iedere eerste Zondag van de Maand vanaf 10 is onze transitiebieb geopend voor rustig lezen. We lezen zwijgend tot aan de gezellige potlucklunch waarna we nog weer in stilte gaan lezen zolang we zin hebben.

Heb jij interesse in de transitie naar een volhoudbare samenleving, wees dan welkom in onze transitiebieb, je vindt er een brede selectie van vooral recente boeken hierover.

De transitiebieb is onvoorwaardelijk toegankelijk voor eenieder met interesse. De Transitiebibliotheek specialiseert zich in boeken die voor het overgrote deel niet in andere bibliotheken te vinden zijn, maar die volgens de bibliothecarissen wel essentieel zijn voor het toekomstbestendig maken van de samenleving oftewel het ontwikkelen van een permanente cultuur. Het betreft boeken over permacultuur, de transitietijd waar we in leven, en uiteindelijk alles dat nodig is om het als divers leven op aarde te kunnen redden, nu en in de toekomst. De meerderheid van de boeken is Engelstalig, maar er zijn er ook in het Nederlands. Een aantal van de boeken is ingevoerd uit Australie en andere buitenlanden.

*) Kijk altijd nog weer even op deze webpagina voor de zekerheid, voordat je komt. Zo zijn we soms in een schoolvakantie of tijdens een feestdag gewoon open, soms ook niet.

De bieb wordt vooralsnog beheerd door permacultuurdocent Maranke Spoor & collegas. Denk je erover een permacultuuropleiding bij haar te gaan volgen en wil je graag even persoonlijk contact? komt dan eens langs tijdens een bibliotheekavond. Ben je cursist en werk je er graag een middagje samen met andere cursisten? Doen! Je kunt in de bieb lekker snuffelen in een diversiteit aan informatieve boeken over transitie in de breedste zin van het woord.

En ook als je al een Permacultuuropleiding hebt gevolgd ben je van harte welkom. Van oud cursisten hoor ik regelmatig dat ze de opleiding, haar bijzondere sfeer en de ontmoetingen met andere permies missen, een bezoek aan de transitiebieb kan een mooie manier zijn om je leerproces op gang te houden je kennis te blijven verdiepen, en elkaar te blijven ontmoeten.

Je kunt hier komen lezen en na het betalen van een borg ter hoogte van de waarde van het boek is er inmiddels ook een uitleenmogelijkheid wat betreft een groot deel van de collectie.

En je kunt natuurlijk uitgebreid van de boeken genieten op deze bijzondere plek. De WAR een belevenis op zichzelf, in dit transitieinitiatief is de kans dat je andere inspirerende wereldversleutelaars tegenkomt fors bovengemiddeld. Om de bieb volhoudbaar te maken kost uw bezoek aan deze ongesubsidieerde, onafhankelijke bibliotheek wat het u waard is; we maken wel kosten dus het is niet gratis, maar u mag wel zelf bepalen wat u bijdraagt (florijnen en credits in CircuitNederland.nl zijn ook zeer welkom en soms is er een mogelijkheid tot het doen van vrijwilligerswerk). De vele boeken die er nu zijn, zijn komen uit de ruime collectie van Maranke Spoor en Lucas Brouns, van de eveneens ongesubsidieerde Stichting Permacultuur Onderwijs.

Behoefte aan kruisbestuiving? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van flexwerken in onze broedplaats of het huren van een van de prachtige ruimtes in De WAR, zoals de dagverhuurruimte of de transitiebieb. Stuur hiervoor een berichtje naar kantoor { apenstaartje } dewar { punt } nl. Er zijn mogelijkheden voor flexibel werken of een vast bureau, er is een vergaderzaal en ruimtes voor een workshop/lezing. Het initiatief is gelegen nabij het centrum van Amersfoort en biedt een diversiteit aan mogelijkheden. De transitiebieb van Stichting Permacultuur Onderwijs in gevestigd in De WAR.


We hebben inmiddels dus vele honderden relevante boeken staan uit onze eigen collectie, aangevuld met relevante werken van verschillende andere duurzame dieren, heel fijn. Omdat we de bibliotheek relevant willen houden, en we beperkte tijd en ruimte hebben, is er geen behoefte meer aan het overnemen van veel (standaard) boekwerk, maar niet getreurd: voor wie bij wil dragen met boeken, hebben we wel een boekenwensenlijst, zie hieronder! En als je iets heel bijzonders wilt toevoegen dat je hier niet vindt, mag je het nog altijd laten weten.

Heb je iets van de onderstaande boekenlijst toevallig staan? Of wil je in natura bijdragen aan de transitiebieb, dan kun je het geheel blij maken met de onderstaande boeken, bij voorkeur besteld via een verantwoorder kanaal zoals een lokale boekhandel, zodat je het voortbestaan van lokale boekwinkels steunt of als online voor you een reeelmaker is bijvoorbeeld, www.youbedo.com (een sociale onderneming waar je vele vele andere socialen zoals stichting permacultuur onderwijs kunt aanklikken, als doel om te steunen met een klein bedragje).

Het gaat om de onderstaande boeken :

How to Read a Tree: Clues and Patterns from Bark to Leaves by Tristan Gooley

A History of the World in Seven Cheap Things. Patel, Raj
Dirt to Soil, Gabe Brown
Grassroots innovation movements. Smith, Adrian e.a.

Beyond the War on Invasive Species. Orion, Tao

The Art of Natural Cheesemaking. Asher, David

Surviving the Future. Fleming, David & Chamberlin, Shaun

Trees for Gardens, Orchards and Permaculture. Crawford, Martin

Permaculture and Climate Change Adaptation. Henfrey, Thomas

Forest Gardening in Practice. Remiarz, Tomas

Samenlevingen in balans. Vries, Marja de

De Innovatiebrouwerij. Kok, Jelle

Basisbegrippen semantiek. Smessaert, Hans

Pickled. Janssen, Freddie

A Critique of the Moral Defense of Vegetarianism. Smith, Andrew

Planten, levenskracht en DNA. Popieul, Nancy

Thinking in Systems. Meadows, Donella