“Ben jij al een vasteplanteneter?” Dat is een vraag die je misschien al in mijn eboek Permacultuur, Wat is dat?! hebt gezien. Permacultuur leert ons dat we een enorme duurzaamheidsslag kunnen slaan door meer vaste planten uit polyculturen te gebruiken ten koste van monoculturen van eenjarigen. Daarom hier een overzicht van De tien vaste planten die ik het meest gebruik.
- De hazelnoot
Een heerlijke soja-vervanger met een hazelnootsmaakje! Vult lekker, bevat een diversiteit aan voedingsstoffen en is makkelijk te telen in een herstellende-landbouwsysteem.
- Zevenblad
De onbetwiste nummer één onder de vaste groentes. Ik lust deze plant graag met huid en haar. Maar als ik eet met fijnproevers, dan oogst ik enkele het jonge blad.
- Brandnetel
Fantastische mineralenbom die (kort) gekookt heerlijk kan zijn in soepen, sauzen en stoofpotjes.
- Munt
Goede woekeraar, niet te versmaden in thee, yoghurtsausjes en pesto’s.
- Walnoot
Voedzaam in diverse opzichten. Geweekt in water (en eventueel opnieuw gedroogd) zijn de vruchten wat minder wrang en bevatten ze minder fytinezuur.
- Hondsdraf
Heerlijk voor in de salade of gediipt in chocolade!
- Linde
Ook voor salade: het jongste blad is heerlijk mals en neutraal van smaak.
(Hier haalde ik een aantal jaar terug een leilinde voor in mijn volkstuin, die schaduw geeft op het huisje dat in de zomer snel heet wordt, maar niet op het zonnepaneel, en waarin een druif zou komen te klimmen)
- Knoflook
En nu vraag je je wellicht af: sinds wanneer is dat een vaste plant? Is het een andere soort knoflook? Nee hoor, knoflook wordt vaak eenjarig geteeld voor haar knol maar ik teel hem voornamelijk voor het blad en de broedbolletjes. Veel rassen maken namelijk na de bloei ook broedbolletjes (miniknofjes) aan de stengel. Zo hoef je niet steeds opnieuw te planten en kun je steeds een beetje blad oogsten.
- Appel
Als de eerste appelbloesems opengaan in de lente, is het altijd even spannend of het niet toch nog gaan vriezen of hagelen. Een kleurige boodschapper van de lente, die al doet vooruitsmakken naar de frisse, smaakvolle nazomerochtenden.
- Bessen
Bessen zijn altijd leuk om te oogsten. Ze zijn prijzig in de winkel, en ook behoeven ze weinig onderhoud.
En…. hoe ziet jouw of jullie top-tien eruit?
Meer over deze en andere vaste planten vind je …
… in dit boek, dat in de maak is en waarvan ik inhoudelijk adviseur ben : Stenen kun je niet eten (meer info, bestellen en steunen) …
… in deze boeken, die ik heb vertaald en bewerkt naar de Nederlandse en Vlaamse situatie:
Permacultuur in je moestuin (meer info, het boek inzien en bestellen)
Herstellende landbouw: agro-ecologie voor boeren, burgers en buitenlui (meer info, het boek inzien en bestellen)
In mijn eboek Permacultuur, Wat is dat?! (meer info, downloaden als kado)
… in de cursussen en workshops die ik geef …
… en in deze eerdere blogs die ik schreef:
- De Andersomtuin (Voorjaar in de Vaste Planten Tuin deel 3)
- Vaste planten eten
- Voorjaarskriebels & vaste planten
- De (‘Typische’) Permacultuur-tuin bestaat niet!
- Mispels!
- Voorjaar in de vaste-planten-tuin (deel 2)
- Voorjaar in de vaste-planten-tuin
- Eet jij ecosystemen?
- Vijf permacultuur-filmtips
- Historyland herschakeert landschap
- Van Monocultuur naar Permacultuur
- Lunch in het paradijs (luisterblog)
- Alleen een dief rent …
Post je jouw of jullie top tien op een van de ‘sociale media’?
- https://www.facebook.com/permacultuuronderwijs/
- https://m.facebook.com/permacultuuronderwijs/
- of twitter @marankespoor of LinkedIn …
Marankes Blog
Maranke Spoor is docent permacultuur, tegenwoordig ook in de interactieve permacultuur webschool van Stichting Permacultuur Onderwijs. Maranke begon al op jonge leeftijd als tuinier. Op elke plek waar ze woonde zorgde ze al snel voor een eetbare siertuin: op balkon en dakterras, in schooltuin en moestuin. Maranke is opgeleid als jurist, een beroep dat ze o.a. in de vorm van docent recht tot 2010 uitoefende, is initiator van www.weggeefwinkels.nl en sinds 2010 docent permacultuur. In die hoedanigheid verzorgde ze reeds vele opleidingen op het gebied van permacultuur/voedselbossen. Verder is ze sinds 2013 voorzitter van Stichting Permacultuur Onderwijs, vertaalde en bewerkte ze samen met haar collega Lucas Brouns Engelstalige permacultuur literatuur (Herstellende Landbouw van Mark Shepard en Permacultuur in je moestuin van Christopher Shein) en is ze illustrator en auteur, van: ‘Permacultuur, Wat is dat!?’, een eboek dat in juni 2015 is verschenen.