Hoe je wildplukkerij uit te breiden? – recept Chocorotsjes van Hazelaarkatjes

Het zal je wellicht verrassen maar in deze tijd van het jaar valt er best een hoop te wildplukken.

Zo heb ik dit jaar alweer verschillende gewildplukte salades gegeten, en om stuifmeel binnen te krijgen hazelaarkatjes! Maar wat doe je daar dan mee? En welke saladeplanten eet je dan nu? En hoe onthoud je in vredesnaam wat er allemaal kan in dit seizoen, zijn veelgestelde vragen op dit vlak.

Deze Doetip beantwoordt ze alledrie!

Ik heb een verjaardagskalender hangen, zo eentje met een pagina voor elke maand en op een gegeven bedacht ik: ik zou daar naast de verjaardagen van familie en vrienden ook best de namen van mijn plantenvrienden op kunnen zetten die in die maand te vinden zijn.

Zo staan er dan bij de maand Januari bijvoorbeeld de ingrediënten van mijn salade op. Muur (Stellaria media), Winterpostelein, Kruidvenkel, Campanulablad en meer. Deze meng ik dan met een lekker zelfgefermenteerd zuurtje. En de hazelaarkatjes staan er ook op. Zij zijn maar eens per jaar te vinden en worden door mij verwerkt tot een echte seizoenslekkernij: hazelnootrotsjes!

Om deze te maken, smelt ik de resten van repen chocolade, deze keer vond ik diverse blokjes van verschillende chocoladerepen onder in mijn chocoladeblik en heb ik deze gebruikt. Ik lust ze trouwens ook rauw, die mannelijke katjes van de hazelnootstruik (Corylus avellana). Maar ik heb gemerkt dat zelfs de grootste beginner in het wildplukveld die de katjes rauw niet te pruimen vindt, ze overgoten met gesmolten chocolade en hazelnoten heerlijk vindt. Sommigen gaan dan mokken en roepen: Ja, maar dat is valsspelen, als je het overgiet met chocolade dan wordt álles lekker! Terwijl een ander wiens glas halfvol is denkt: Hé, dat is wel een idee! Anyhoe, doe er je voordeel mee!

Het fijne van het werken met een verjaardagskalender vind ik ook dat je bij wijze van spreken om te beginnen bij elke maand één plant kunt zetten die je die maand wilt verwerken, bij voorkeur een kruid of plantendeel dat heel veel voorkomt en je leert deze dan heel goed kennen door het bestuderen van diverse kwalitatief goede bronnen erover en het plukken en verwerken, zodat het ook veilig is, en zo langzaamaan slijt de gewoonte in!

Deze blog is eerder verschenen als Doetip, in de Permacultuur-Seizoenstips van ‘Bijna-voorjaar, 2023
Deze zijn we in 2012 begonnen, op herhaalde verzoeken van cursisten.

Meer lezen?

Marankes blog

Maranke Spoor is docent permacultuur, tegenwoordig ook in de interactieve permacultuur webschool van Stichting Permacultuur Onderwijs. Maranke begon al op jonge leeftijd als tuinier. Op elke plek waar ze woonde zorgde ze al snel voor een eetbare siertuin: op balkon en dakterras, in schooltuin en moestuin. Maranke is opgeleid als jurist, een beroep dat ze o.a. in de vorm van docent recht tot 2010 uitoefende, is initiator van www.weggeefwinkels.nl en sinds 2010 docent permacultuur. In die hoedanigheid verzorgde ze reeds vele opleidingen op het gebied van permacultuur/voedselbossen. Verder is ze sinds 2013 voorzitter van Stichting Permacultuur Onderwijs, vertaalde en bewerkte ze samen met haar collega Lucas Brouns Engelstalige permacultuur literatuur (Herstellende Landbouw van Mark Shepard en Permacultuur in je moestuin van Christopher Shein) en is ze illustrator en auteur, van: ‘Permacultuur, Wat is dat!?’, een eboek dat in juni 2015 is verschenen.