Hoe gaat het nu met de Gouden Zon? & Kijktip Kantelpunt

Op zorgboerderij de Gouden Zon te Borger verzorgde ik (Maranke Spoor) in 2023-24 een reeks lesdagen over permacultuur voor het personeel en de bewoners, lekker divers door elkaar gemixt in een groep. Dat is wederzijds goed bevallen. Ik heb zoals een permaculturist betaamt flink geobserveerd en wat bleek, er was naast permacultuurtraining in verband met de permacultuurgrondslag van het geheel, en het voedselbos aldaar, een enorme behoefte aan een nieuwe directeur, de oude garde wilde heel graag met pensioen maar de permacultuurplek niet overlaten aan een standaard zorgmanager die hun levenswerk soort van teniet zou doen. Even leek de geschikte persoon gevonden maar die vond al vlot weer ander werk, en de oude garde kwam terug. Na een aantal van dit soort gebeurtenissen werd ik uitgenodigd om de permacultuurkant van het project als trainer te versterken. Ik vroeg, zal ik eens in mijn netwerk rondvragen of er iemand in zit die jullie taak wil overnemen?

Heel erg graag, was het antwoord, aldus geschiedde, en na een tijdje nam een oude maat van mij met een permacultuurhart en een zorgachtergrond de klus aan, hij is daar nu alweer bijna een jaar heel tevreden, en recent figureerde De Gouden Zon in een documentaire waarin een van hun clienten dapper de hoofdrol speelt, het betreft de documentaire Kantelpunt, je kunt deze hier nog terugkijken. www.2doc.nl/documentaires/2023/08/kantelpunt.html

Op www.degoudenzon.net kun je meer lezen over wat De Gouden Zon zoal doet en er zijn ook met enige regelmaat vacatures te vinden.

Deze blog is eerder verschenen als Doetip, in de Permacultuur-Seizoenstips van ‘Nazomer, 2023
Deze zijn we in 2012 begonnen, op herhaalde verzoeken van cursisten.

Meer lezen?

Marankes blog

Maranke Spoor is docent permacultuur, tegenwoordig ook in de interactieve permacultuur webschool van Stichting Permacultuur Onderwijs. Maranke begon al op jonge leeftijd als tuinier. Op elke plek waar ze woonde zorgde ze al snel voor een eetbare siertuin: op balkon en dakterras, in schooltuin en moestuin. Maranke is opgeleid als jurist, een beroep dat ze o.a. in de vorm van docent recht tot 2010 uitoefende, is initiator van www.weggeefwinkels.nl en sinds 2010 docent permacultuur. In die hoedanigheid verzorgde ze reeds vele opleidingen op het gebied van permacultuur/voedselbossen. Verder is ze sinds 2013 voorzitter van Stichting Permacultuur Onderwijs, vertaalde en bewerkte ze samen met haar collega Lucas Brouns Engelstalige permacultuur literatuur (Herstellende Landbouw van Mark Shepard en Permacultuur in je moestuin van Christopher Shein) en is ze illustrator en auteur, van: ‘Permacultuur, Wat is dat!?’, een eboek dat in juni 2015 is verschenen.