Mijn lesdag aan studenten Salutogenese

Naast curussen geven volg ik (Maranke Spoor) ze ook regelmatig. Zo volgde ik recent het jaartraject Salutogenese (gezondheidsleer) bij Birgit Spoorenberg en dit traject heb ik net als alle andere : ) met veel plezier gevolgd!

Dit soort vrije particuliere trainingen brengt me altijd veel!

Niet zelden kostenbesparingen door kennistoename zoals ik ook al ervoer tijdens de allereerste permacultuuropleiding die ik volgde.

En als gedachtes die buiten de main stream van het moment vallen, wel mogen besproken en onderzocht, is er weer ruimte voor wetenschappelijk denken en doen, want laten we wel wezen, stellen dat er maar een nauwe band van meningen acceptabel is en de rest onzin, is dat niet.

Nu volgde ik dus dat jaartraject Salutogenese, en doe ik als docent in een cursistenrol altijd mijn uiterste best om niet zo‘n irritante kwezel te worden die de boel overneemt van de docent die daar na aandachtige voorbereiding haar uiterste best staat te doen, en mij voedt met haar kennis en ervaring! Dus toen er vragen kwamen die mijn vakgebied betroffen hield ik me na enige behulpzaamheid en het op verzoek geven van een miniles tijdens een van de lesdagen, redelijk op de vlakte om de boel niet ‘over te nemen’. Maar de interesse was gewekt, en zo kwam het dat ik door Birgit werd uitgenodigd om op de terugkomdag van alle studiejaren aan de slag te gaan als spreker, en dat is een enorm fijne leerzame dag geworden voor ons allemaal, grotendeels heerlijk buiten. Mijn off grid lesmateriaal leent zich daar prima voor. Laat het even weten als je ook zoiets wilt, komend jaar heb ik daar waarschijnlijk wel weer wat ruimte voor.

Deze blog is eerder verschenen als Doetip, in de Permacultuur-Seizoenstips van ‘Nazomer, 2023
Deze zijn we in 2012 begonnen, op herhaalde verzoeken van cursisten.

Marankes blog

Maranke Spoor is docent permacultuur, tegenwoordig ook in de interactieve permacultuur webschool van Stichting Permacultuur Onderwijs. Maranke begon al op jonge leeftijd als tuinier. Op elke plek waar ze woonde zorgde ze al snel voor een eetbare siertuin: op balkon en dakterras, in schooltuin en moestuin. Maranke is opgeleid als jurist, een beroep dat ze o.a. in de vorm van docent recht tot 2010 uitoefende, is initiator van www.weggeefwinkels.nl en sinds 2010 docent permacultuur. In die hoedanigheid verzorgde ze reeds vele opleidingen op het gebied van permacultuur/voedselbossen. Verder is ze sinds 2013 voorzitter van Stichting Permacultuur Onderwijs, vertaalde en bewerkte ze samen met haar collega Lucas Brouns Engelstalige permacultuur literatuur (Herstellende Landbouw van Mark Shepard en Permacultuur in je moestuin van Christopher Shein) en is ze illustrator en auteur, van: ‘Permacultuur, Wat is dat!?’, een eboek dat in juni 2015 is verschenen.